Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Brandstof

Wat merkt boer van stijgende olieprijzen?

17 September 2019 - Niels van der Boom

Het gaat er momenteel heet aan toe op de wereldwijde markt voor brandstoffen. Nadat een droneaanval de olieproductie in Saoedi-Arabië een flinke klap heeft toegebracht, stijgen de olieprijzen in hoog tempo. Wat kunnen boeren verwachten bij het bestellen van diesel?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu de oogst in volle gang is, met grondbewerking in het gevolg, wordt bij akkerbouwers, veehouders en loonbedrijven flink wat diesel verstookt. De kans is groot dat degenen die in de komende weken zijn tank moet laten vullen, flink meer betaalt. Dit is het gevolg van sterk stijgende olieprijzen. Na de aanslag in het Midden-Oosten, steeg de prijs van 1 vat Brent het sterkste sinds de start van deze notering in 1988.

Productie gehalveerd
De 2 Saoedi-Arabische oliewinningsinstallaties, die door een droneaanval deels verwoest zijn, zijn gezamenlijk goed voor 5% van de wereldwijde olieproductie en voor 50% van de jaarproductie in het land. Het gaat om een verlies van 5,7 miljoen vaten per dag. Aangezien er een directe link is tussen de olieprijs en brandstofprijzen gaan consumenten en bedrijven deze prijsstijgingen zeker merken. Maandag 15 september noteerde 1 vat Brentolie $68 per vat, terwijl dat voor het weekeinde nog zo'n $60 per vat was.

Naar verwachting worden de benzine- en dieselprijzen binnenkort met €0,01 tot €0,02 per liter verhoogd. Op de langere termijn kan de prijs met circa €0,05 toenemen, zo denken insiders. De getroffen oliemaatschappij probeert zijn productie echter zo snel mogelijk weer op peil te krijgen. In hoeverre dit op korte termijn mogelijk is, blijft een onbeantwoorde vraag. Volgens analisten kan dit enkele dagen tot meerdere weken kosten. Er wordt daarom rekening gehouden met een prijs van $80 tot $90 per vat. Eind april stond de prijs van Brentolie op zijn voorlopig hoogtepunt: $74 per vat.

Wie nu de dieseltank laat bijvullen, merkt direct de gevolgen. Zo komt LTO Ledenvoordeel voor levering tot 4.000 liter op de prijs van €108,51 per 100 liter (+4,7%) en een prijs van €107,06 per 100 liter voor een levering vanaf 4.000 liter (+4,81%). Bij Farmers4all bedroeg de prijs afgelopen week €102 per 100 liter, een stijging van €1. Om meer prijsstijgingen voor te zijn, kan het raadzaam zijn de tank nu te laten vullen.

Invloed van Trump
Ondertussen heeft de Amerikaanse president Donald Trump zich ook in de zaak gemengd. Zijn land wijst Iran de beschuldigende vinger toe en probeert een munt te slaan uit de tijdelijke krapte op de oliemarkt. Door extra oliereserves aan te spreken tracht president Trump de markt wat te stabiliseren.

Niet alleen de oliemarkt, maar ook de markt voor ethanol is gestegen. Dit resulteert erin dat ook de agrarische markten bewegen. Op de CBoT in Chicago noteerde het maïscontract op dinsdag 17 september $374 per ton, waar dat eerder nog $372 was. Dat is het hoogste niveau in 17 dagen tijd. Maïs is het populairste gewas voor de productie van bio-ethanol. Ook de koers van soja bewoog iets hoger. Een schaarsere olieproductie is voor de agrarische grondstoffenmarkten ook goed nieuws; zeker gezien de goede maïsproductie in Zuid-Amerika. Ook China beschikt nog over een enorme maïsvoorraad (56 miljoen ton).

Hogere zuivelprijzen in het verschiet?
Naast een hogere graanprijs voor akkerbouwers, is mogelijk ook een klein voordeel voor melkveehouders merkbaar. Zo wordt in de sector genoemd dat hogere olieprijzen gunstig zijn voor de vraag naar zuivelproducten. Dit omdat landen in het Midden-Oosten met hogere inkomsten uit olie meer zuivelproducten afnemen. Echter, wanneer we de Global Dairy Trade vergelijken met de notering van Brentolie, dan is een correlatie niet eenvoudig te maken. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden