RVD

Nieuws Prinsjesdag 2019

Koning heeft mondjesmaat aandacht voor landbouw

17 September 2019 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Nederland moet in 2050 klimaatneutraal zijn, zo stelt koning Willem-Alexander dinsdag 17 september in de troonrede. "Dit vraagt om verdere verduurzaming van de landbouwsector." Behoudens deze opmerking was er tamelijk weinig aandacht voor boeren.

"Om in 2050 kilmaatneutraal te zijn, moet de landbouwsector nog verder verduurzamen", zei koning Willem-Alexander. Ook streeft het kabinet naar een leefbaar platteland. Echter, veel meer aandacht voor de land- en tuinbouwsector had de koning niet, al werden wel veel zaken aangestipt die de sector (in)direct raken.

Stikstofprobleem vraagt om aanpak
In de troonrede werd ook gerefereerd aan de klimaatplannen. Zo komt er een CO2-heffing voor bedrijven en worden ook van huishoudens concrete stappen verlangd met betrekking tot de energietransitie. Wel moet het tempo behapbaar zijn. Er komt bijvoorbeeld een investeringsfonds voor huiseigenaren, terwijl ook de energiebelasting gaat dalen.

Ook benoemde koning Willem-Alexander het stikstofprobleem, als gevolg van de uitspraak van de Raad van State. Dit probleem vraagt komend jaar om een aanpak én oplossing. Verder is het noodzaak om de woningbouw te voorzien van een impuls. Daarom wordt bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting voor starters verlaagd.

Winstwaarschuwing
De economische vooruitzichten voor komend jaar zijn goed, al breekt daarna een fase aan van een gematigder economische groei. Doelend op de naderende brexit en de handelsoorlogen sprak de koning zelfs een winstwaarschuwing uit.  

Samenvattend stelde koning Willem-Alexander 5 prioriteiten op voor de Nederlandse overheid in zijn troonrede. Dit zijn veiligheid, een verdere verduurzaming van de economie, bescherming rechtstaat, een realistisch klimaatplan en een eerlijk migratiestelsel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Marie 18 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10884042/koning-heeft-mondjesmaat-aandacht-voor-landbouw]Koning heeft mondjesmaat aandacht voor landbouw[/url]
Hele mooie troonrede. Als iedereen een steentje bijdraagt, zich aan de regels houdt, en openstaat voor creatieve oplossingen, dan komt het goed. Zelfs met ons boeren.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden