Shutterstock

Nieuws Sectorprognose

Rabobank: landbouw groeit ondanks onzekerheid

27 Januari 2020 - Niels van der Boom - 3 reacties

Rabobank verwacht dat de Nederlandse landbouwsector dit jaar heel beperkt groeit. De onzekerheid regeert, meldt de bank in haar sectorprognose van de Nederlandse economie. Ook in 2019 was de procentuele groei van de landbouw gering. 

De landbouw, bosbouw en visserijsectoren hebben in de eerste 3 kwartalen van 2019 een stijgende lijn laten zien in hun gezamenlijke omzet. Dat becijfert 's lands grootste agrarische kredietverstrekker op basis van CBS-cijfers. De omzet groeide van €2,9 miljard naar ruim €3 miljard in het derde kwartaal van vorig jaar.

Lichte groei
Voor heel 2019 prognosticeert Rabobank een lichte groei van 0,6%, tegenover -2,6% in 2018. Dit jaar wordt gerekend met 0,3% groei en voor 2021 rekent de bank op een daling van 0,6% in de omzet. De bescheiden groei kan komen door de aangehaalde banden tussen de Verenigde Staten en China. Hierdoor lijkt China meer producten in de VS te gaan kopen en minder in de Europese Unie.

Onzekerheid is daarnaast het woord voor 2020. Stikstofonzekerheid onder andere of breder omvat: beleidsonzekerheid. “Voor de prognose gaan we er nog steeds van uit dat kabinetsmaatregelen – die op korte termijn worden genomen – geen gedwongen krimp in de sector bevatten”, zo schrijft auteur Lize Nauta. “Wel zijn vergunningplichtige uitbreidingen van bestaande bedrijven in het geding, zolang er geen definitieve stikstofaanpak is ingevoerd”, vervolgt zij.

Totale economie
Rabobank gebruikt voor hun sectorprognose een model gebaseerd op historische gegevens tussen sectoren, groei van de consumptie, export en investeringen. Naar verwachting groeit de totale Nederlandse economie voor 2019 met 1,7%. Dit is sneller dan het gemiddelde in de Eurozone.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Piet Jansen 28 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885683/rabobank-landbouw-groeit-ondanks-onzekerheid]Rabobank: landbouw groeit ondanks onzekerheid[/url]
Blijkbaar kan de Rabobank ook moeilijk omgaan met de huidige stikstof crisis. Niet erg realistisch om te denken dat er geen gedwongen krimp op komst is. Lize leeft met haar hoofd in de wolken
eenvoudige boer 28 Januari 2020
hoezo niet het is toch een papieren crisis gebaseerd op aannames
het is hoppen dat het gezond verstand de boven toon voert
Daniel 28 Januari 2020
Ook binnen de kringen van onze oude boerenleenbank is een vergroeningscultuurslag gaande, posities worden vergeven aan mensen met weinig feeling aangaande klanten, praten enkel in hetzelfde rondje met andere groene betweters en dwingen klanten in de hoek zonder idee wat er de gevolgen van zouden gaan zijn.

Zo doen ze allemaal mee aan hun eigen variant van The Green Deal.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden