Agrifoto

Nieuws Waterschappen

Kamer wil boer in waterschap (nog) niet kwijt

22 Juni 2020 - Erik Colenbrander

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de geborgde zetel voor de agrarische sector in de waterschappen behouden. Dit bleek vandaag (maandag 22 juni) tijdens het Algemeen Overleg over water in het parlement.

Tegelijkertijd hield de VVD een slag om de arm, door te stellen dat het onderwerp in ieder geval niet meer door de huidige regering wordt behandeld. De Kamer sprak over de geborgde boerenzetel in het waterschapsbestuur naar aanleiding van het rapport van de commissie Boelhouwer die 5 juni werd gepubliceerd. Laura Bromet, Tweede Kamerlid van GroenLinks, schreef een wetsvoorstel met als doel het afschaffen van de geborgde zetels, die volgens haar partij ondemocratisch zijn.

Rol van de PVV
In het debat werd de PVV door CDA'er Jaco Geurts aan de tand gevoeld over hun streven om de waterschappen bij de provincies onder te brengen. De partij van Geer Wilders wil zo een tussenlaag in het overheidsapparaat elimineren, om de bureaucratie te vereenvoudigen en te verminderen. Na enig aandringen werd duidelijk dat de PVV achter de geborgde zetel van boerenbestuurders in het waterschap staat als het op stemmen aankomt. 

Daarmee is er een ruime Kamermeerderheid tegen het wetsvoorstel van GroenLinks wetsvoorstel. De partij wil af van bestuursleden van waterschappen die worden aangesteld door land- en tuinbouworganisaties, het bedrijfsleven en natuurclubs. Geborgde zetels belemmeren volgens de linkse partij het nemen van evenwichtige beslissingen over onder meer de verdeling van water en dan vooral in tijden van droogte.

Driehoekrelatie
De commissie, geleid door oud PvdA politicus Jan Boelhouwer, geeft 3 andere hoofdargumenten die pleiten voor afschaffing van de geborgde zetels. Ten eerste gaan de vraagstukken waarover het waterschapsbestuur debatteert  steeds meer over klimaatontwikkeling dan voor het gebied noodzakelijke generieke waterbeleid.

De PVV wil de waterschappen laten fuseren met de provincies

Daarnaast stelt ze vast dat de via verkiezingen in het bestuur gekomen (politieke) partijen uitstekend in staat blijken deze discussies te voeren. Met oog voor alle uiteenlopende belangen. Tenslotte merkt de commissie op dat de kostentoedeling in de afgelopen jaren steeds minder een afspiegeling is van de grootte van de belangen bij het waterschap. Daarbij komt dat van de driehoeksrelatie 'belang-betaling-zeggenschap' nog slechts één zijde min of meer intact is, namelijk de relatie 'belang-zeggenschap'.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden