Afkeurend tegen het Westen

Sancties Rusland geen tijdelijk fenomeen

19 December 2014 - Edin Mujagic - 4 reacties

Onlangs hebben we in een analyse hier op Boerenbusiness.nl gesteld dat door de verergering van de economische situatie in Rusland de Russische houding tegenover het Westen eerder zal verharden dan versoepelen. Dat zou inhouden dat de sancties nog een lange tijd in stand zullen blijven.

Gisterenavond hield de Russische President Vladimir Putin een persconferentie. Hij zei daarin onder meer dat de economische recessie in Rusland wel eens twee jaar lang kan duren en dat het land daarop voorbereid moet zijn. Rusland moet ook voorbereid zijn op een verdere daling van de olieprijs, iets wat het land bijzonder hard raakt.

Er was niets in zijn persconferentie wat erop wees dat Rusland door de diepe crisis zijn houding ten opzichte van de Europese Unie en de sancties zal veranderen. Zo zei hij dat de zware economische problemen waar zijn land in verkeert de schuld is van het Westen en dat, mocht de situatie niet veranderen, Rusland zijn plannen moet wijzigen en ook bezuinigen. Geen woord dus over toenadering tot het Westen. “Ze zullen het altijd aan een ketting proberen te krijgen en zodra ze dat lukt, zullen ze zijn tanden en klauwen eruit trekken” zo omschreef hij de houding van het Westen tegenover Rusland, dat hij vergeleek met een beer.

Rusland voelt zich in het nauw gedrukt doordat de Europese Unie en, nog relevanter, de NAVO, sinds de val van het communisme in Centraal- en Oost-Europa uitgebreid zijn naar het oosten en inmiddels aan de Russische grens te vinden zijn. De NAVO wordt traditioneel gezien als een vijand van Rusland en dat het bondgenootschap aan de Russische grens te vinden is, vindt Moskou zorgwekkend.

Rusland moet er rekening mee houden dan de diepe crisis wel eens twee jaar kan duren, aldus President Putin

Moskou is bovendien extra verbolgen omdat het Westen aan de toenmalige Sovjet-Unie begin jaren negentig heeft beloofd dat de NAVO níet zal uitbreiden naar het oosten. Onlangs bevestigde de toenmalige President van de Sovjet-Unie Mikhail Gorbatschev die afspraak. Tel daarbij op dat Rusland zijn status als een wereldmacht graag wil herstellen en we hebben alle ingrediënten voor een langdurige impasse tussen Rusland en het Westen.

Voor agrarische ondernemers in Nederland betekent dit dat zij erop moeten rekenen dat de sancties die Rusland ingesteld heeft tegen de EU nog een lange tijd zullen blijven staan of zelfs verder uit gebreid kunnen worden. Zij doen er dan ook goed aan zich te richten op andere afzetmarkten; niet als een tijdelijke oplossing maar ook iets voor de toekomst. Rusland doet dat al; het land richt zich met name op India en China.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Rusland
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Willem van Oranle 19 December 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10861254/Sancties-Rusland-geen-tijdelijk-fenomeen-]Sancties Rusland geen tijdelijk fenomeen[/url]
Ik ben het helemaal eens met u, meneer Mujagic, maar...... die andere afzetmarkten waar u het over heeft worden al beleverd. Of denkt u soms, dat er nu nog markten zijn die staan te springen om EU-produkten?
Ik denk het niet, nee sterker nog, ik weet het wel zeker. De EU heeft nu zijn eigen glazen ingegooid en dat zal uiteindelijk leiden tot een flinke aderlating in de produktie in de EU-landen.
Het is een ernstige misvatting om te denken dat Rusland ons nodig heeft, het is Europa die Rusland nodig heeft voor de afzet van haar landbouwprodukten. We staan nog maar aan het begin van wat gaat komen. Hoogmoed komt voor de val, met dank aan de EU-politici.
S2D 19 December 2014
Een vraag aan de auteur (dhr Mujagic): er doen verschillende verhalen de ronde over de afspraak tussen de NATO en Rusland om na de val van de muur niet verder naar het oosten uit te breiden. Schijnbaar is dit indertijd nooit op papier vastgelegd, maar alleen mondeling besproken – maar ook hierover bestaan twijfels. Wat is er kort geleden precies door Gorbatsjov gezegd en is er dan uitsluitsel over de feitelijkheid van deze afspraak?
jan4072 19 December 2014
Dat Rusland in crises zit ontkend niemand maar door de blokkade wordt wel de binnenlandse productie gestimmuleerd en dus ook de werkgelegenheid. Wij zitten hier evengoed in een crises die zeker zo erg is maar door het wegvallen van de Russische markt wordt het hier alleen nog maar erger.
koen46 19 December 2014
Rusland was tot voor kort de laatste groeimarkt in Europa. Die zijn we nu kwijt. Moeten we maar mee leren leven.

Maar onze politici hebben de boel nodeloos op stelten hebben gezet. Zij gaan met opgeheven wijsvinger andere landen de les spellen, en wij mogen voor de kosten opdraaien. Dat hoeven we niet te aanvaarden.
Bram 19 December 2014
Wat een lulkoek allemaal als rusland producten elders haalt vallen daar toch gaten om op te vullen of denken jullie dat in India en China alles ineens uit de lucht komt vallen om rusland te bevoorraden. En dan nog wat, zo'n betrouwbare handelspartner was rusland nu ook weer niet, om de haverklap de grens dicht gooien met allerlei smoezen om de prijzen maar te kunnen manipuleren. Er is echt niet zomaar een berg meer productiecapaciteit in de wereld dus alles zal weer wel op z'n plaats vallen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden