Amerikaanse munt erg in trek

Twee krachtige trends duwen de dollar omhoog

20 Oktober 2014 - Edin Mujagic

De koers van EUR/USD is in enkele maanden tijd gedaald van bijna 1,40 naar 1,25. De laatste dagen is een klein herstel te zien. Valuta-experts bij sommige banken zien de koers de komende jaren veel verder zakken, zelfs naar 0,95 cent. Twee ontwikkelingen, één onder professionele beleggers en één bij de centrale banken in de wereld, wijzen er inderdaad op dat de daling van EUR/USD nog maar pas begonnen kan zijn.

Na tien jaar lang hun beleggingen verspreid te hebben over de hele wereld om risico’s te reduceren en een hoger rendement te behalen, beleggen Amerikaanse professionele beleggers tegenwoordig juist meer in de Verenigde Staten zelf. Waar meer beleggen buiten de VS meer aanbod van dollars betekende, houdt de recente trend juist in dat het aanbod ervan afneemt en de vraag stijgt. Immers, wanneer Amerikaanse beleggers aandelen of andere bezittingen verkopen in het buitenland om in de VS te beleggen, krijgen ze buitenlands geld in handen wat ze vervolgens moeten omwisselen in dollars. Beleggen in de VS gaat niet met euro's of Japanse yennen maar alleen met Amerikaanse dollars.

Als deze trend doorzet dan kunnen we aanhoudende stijging van de vraag naar dollars verwachten, iets waardoor de waarde van de Amerikaanse munt op de valutamarkt verder kan stijgen. Anders gezegd: een verdere daling van EUR/USD de komende tijd ligt dan in het verschiet.

Amerikaanse professionele beleggers zien dat beleggen in hun eigen land aantrekkelijker is nu de economie redelijk groeit en het ernaar uitziet dat de Fed de officiële rente volgend jaar zal verhogen. Dit alles staat in schril contrast met de wereld buiten de VS. In de eurozone komt de economische groei maar niet van de grond, het is zelfs zo dat een nieuwe recessie dreigt. En de ECB wil het monetaire beleid juist verder verruimen. Hetzelfde gebeurt in Japan, waar de centrale bank op ongekende schaal geld in de economie pompt. Door het beleid van de ECB en de Japanse centrale bank worden de euro en de yen minder aantrekkelijk.

Centrale banken wereldwijd hamsteren dollars.

Maar het zijn niet alleen professionele beleggers in de VS die maar wat graag meer dollars willen hebben. Hetzelfde geldt voor de centrale banken in de wereld. De centrale banken van andere landen behoren tot de grootste bezitters van dollars. In veel landen beheren de centrale banken namelijk de valutareserves van hun overheden. De afgelopen jaren bouwden zij hun dollarbezittingen juist af maar sinds kort is ook daar sprake van een trenddraai.

Als dit doorzet,  dan kunnen de gevolgen voor de koers van EUR/USD enorm zijn. Van alle valutareserves in de wereld luidt iets minder dan 61 procent in dollars, blijkt uit de cijfers daarover van het Internationaal Monetair Fonds. In 2001 was dat echter bijna 73 procent. Áls de beheerders van de valutareserves inderdaad een groter deel ervan weer in dollars willen aanhouden, dan kan de vraag naar de Amerikaanse munt behoorlijk stijgen.

Samen met de stijgende vraag naar dollars uit de hoek van de professionele beleggers in de VS is het goed mogelijk dat er een tekort aan dollars ontstaat op de valutamarkt. Mochten de geopolitieke spanningen, denk aan het Midden-Oosten, Rusland en de Europese Unie maar ook Noord- en Zuid-Korea, oplopen, dan kan de vraag naar dollars extra hard toenemen door de vlucht naar veiligheid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden