EU-sancties dé bron van zorg

Helft Russen vreest voor een financiële crisis

24 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Een half jaar geleden, toen de sanctiesoorlog tussen Rusland en de Europese Unie begon, vonden slechts drie op de tien Russen dat die sancties tot een financiële crisis in hun land zouden leiden.

Inmiddels is meer dan de helft van de Russen bang voor een regelrechte financiële crisis, blijkt uit een enquete uitgevoerd door het onafhankelijke National Agency for Financial Studies.

De eerste sancties tegen Rusland waren vooral gericht tegen de Russische President Vladimir Putin en mensen in zijn directe omgeving. Gaandeweg is dat echter uitgebreid, onder meer richting Russische banken die niet of alleen tegen een zeer hoge prijs geld kunnen lenen buiten Rusland.

20

procent

of meer is varkensvlees duurder in Rusland door de sancties tegen de Europese Unie

Vergeleken met een half jaar geleden is ook de Russische roebel circa 20 procent in waarde gezakt en is de olieprijs fors onderuit gegaan. Het eerste betekent voor de gemiddelde Rus dat hij nogal wat prijzen in zijn supermarkt omhoog zal gaan. Alles wat Rusland invoert is namelijk duurde geworden door de waardedaling van de eigen munt. Varkensvlees bijvoorbeeld is gemiddeld 20 procent duurder geworden, net als rundvlees. Dat effect is ook zichtbaar in de inflatiecijfers. Stegen de prijzen in Rusland aan het begin van dit jaar nog met 6 procent, inmiddels lopen ze met 8 procent op.

De fors goedkopere olie oogt in eerste instantie een voordeel voor de Russen maar die schijn bedriegt. Omdat de inkomsten van de Russische overheid voor minstens 50 procent en volgens sommige schattingen zelfs voor 80 procent aan olieverkopen zijn gerelateerd, betekent die lage olieprijs enorme tegenvallers op de begroting. Dat op zijn beurt houdt in dat veel Russen die voor een deel van hun inkomen of voorzieningen afhankelijk zijn van de Russische overheid, daar de gevolgen van (gaan) merken.

Russische bedrijven hebben het al zo zwaar dat ze staatssteun aanvragen, meer dan de helft van de Russen is bang voor de gevolgen van de sancties en de centrale bank van het land geeft miljarden dollars uit om de roebel te steunen zonder veel succes. Door dit alles wordt het almaar lastiger de sanctiesoorlog vol te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Rusland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden