DCA Rentemarkt Inside

Zeer spannende renteweek voor de boeg

24 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Na een historische week op de Europese rentemarkten, was deze week de week van het bijkomen op die markten. Volgende week daarentegen belooft weer spannend te worden. De Duitse tienjarige rente veerde iets op na vorige week het allerlaagste niveau...

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse tienjarige rente veerde iets op na vorige week het allerlaagste niveau ooit, op 0,71 procent, bereikt te hebben. Ondanks de stijging deze week, blijft de toonaangevende Duitse rente ruimschoots onder de 1-procent grens noteren. Dat kan niet worden gezegd van de Nederlandse tienjarige rente. Nadat die vorige week ook onder 1 procent was gezakt, klom die rente terug naar iets meer dan 1 procent.

Zoals zo vaak de laatste jaren zaten de langetermijnrentes in de eurozone ook deze week op een wip. Als de rentes in de sterke eurolanden zoals Duitsland en Nederland zakken, lopen die in de zwakke broeders van de muntunie juist op en als de Duitse rente stijgt, gaan de rentes in Italië, Spanje en veel andere eurolanden juist omlaag. De tienjarige rente in Italië en Frankrijk zijn deze week licht gezakt. Een belangrijke reden daarvoor was ook het feit dat de Europese Centrale Bank (ECB) gestart is met het opkopen van bedrijfsleningen, onder meer in Frankrijk. Dat gaf beleggers wat vertrouwen.

Waar deze week een op-adem-komen week is geweest, kunnen we volgende week juist weer wat vuurwerk verwachten op de rentemarkt. Die potentieel spannende week begint eigenlijk al op zondag. Op die dag publiceert de ECB de resultaten van de banken stress test in de eurozone. De centrale bank heeft alle banken uit de muntunie doorgelicht en aanstaande zondag moet blijken welke banken geslaagd zijn en welke zijn gezakt voor dat examen. Banken die gezakt zijn, zijn banken die in feite zouden moeten omvallen. Dit kan, afhankelijk van de resultaten, de rentes maar ook zeker de koers van EUR/USD sterk beïnvloeden. Bij veel banken die zakken neemt de kans toe dat er politieke spanningen ontstaan in de eurozone, want geen enkel euroland zal zomaar accepteren dat een eigen bank niet hoeft te rekenen op hulp van de ECB. De waarde van de euro kan daardoor onder verdere druk komen.

Op maandag publiceert het Duits economisch instituut IFO uit München zijn maandelijkse IFO-index. Die index wordt samengesteld op basis van een enquete onder ongeveer 7.000 bedrijven in alle sectoren van de Duitse economie en wordt gezien als een betrouwbare indicator voor de ontwikkeling van de grootste economie van Europa in de maanden en kwartalen die voor ons liggen.

Iets noordelijker ten opzichte van Munchen, in Frankfurt, krijgen we te horen of de kredietverlening in de eurozone toe- of weer afgenomen is. Een toename in kredietverlening vergoot de kans op economisch herstel in de eurozone. Dat op zijn beurt zou de kans op een nog ruimer beleid van de ECB verminderen, iets waarop de euro sterker zou worden.  

0,3

procent

bedraagt de inflatie in de eurozone, gevaarlijk laag volgens de ECB

Uit de Verenigde Staten (VS) komt maandag de inkoopmanagersindex uit de industrie en de dienstensector. Bij een stand van meer dan 50 punten is er sprake van groei. Deze index is een zeer belangrijke barometer die aangeeft hoe de Amerikaanse economie zich ontwikkelt. Dat heeft weer invloed op de vooruitichten voor economische groei, werkloosheid en inflatie en daarmee de beleidsplannen van de Fed op zowel de korte als de wat langere termijn.

Een dag later, op dinsdag, publiceren de Amerikaanse statistici hoeveel orders Amerikaanse bedrijven binnen hebben gekregen voor duurzame goederen, zoals machines. Is dat redelijk hoog, dan betekent dat dat de Amerikaanse bedrijven meer investeren. Omdat dan de kans dat de Fed de officiële rente eerder dan verwacht zal verhogen, zou dat EUR/USD onder neerwaartse sruk zetten.

Hetzelfde geldt voor de huizenprijzen in de VS die op dezelfde dag bekend worden. Een verdere stijging van de huizenprijzen betekent dat de vermogenspositie van de Amerikaanse huishoudens verbetert. Doorgaans worden ze dan optimistischer en geven ze meer geld uit, wat economische groei aanjaagt. Aan het einde van de week, op vrijdag, horen we of de consumptie en het vertrouwen in de VS gestegen zijn afgelopen weken of niet.

Woensdag en deels donderdag zijn veruit de belangrijkste dagen van volgende week wat de internationale financiële markten betreft. De Fed, de Amerikaanse centrale bank, vergadert op woendag en maakt het besluit over onder meer de rente bekend. Is de Fed optimistischer over de vooruitzichten voor economische groei en inflatie, dan is de kans groot dat de bank eerder dan verwacht de officiële rente zal verhogen. Dat zou de Amerikaanse langetrermijnrentes aanjagen en EUR/USD verder omlaag drukken. Blijkt de Fed juist voorzichtiger te zijn in zijn oordeel over de VS-economie, dan is een tegenovergestelde beweging te verwachten.

Hoe stevig de Amerikaanse economie herstelt merken we op donderdag wanneer bekend wordt hoe hoog de economische groei is geweest in het derde kwartaal. Maar ook in de eurozone staan twee belangrijke cijfers op de agenda, namelijk het consumentenvertrouwen in de eurozone en de werkloosheid en de jaarlijkse inflatie in Duitsland. Beide kunnen de verwachtingen van de ECB over de economische ontwikkeling in de eurozone in de komende maanden beïnvloeden en daardoor de inschatting van beleggers over het beleid van de ECB op de korte termijn. Dit geldt zeker ook voor vrijdag wanneer de statistisci van Eurostat zullen melden hoe hoog de inflatie is in de eurozone.

De taak van de ECB is de inflatie onder maar in de buurt van 2 procent te houden. De bank wil koste wat kost deflatie voorkomen en met de prijsstijingen van 0,3 procent vorige maand is die ongewenste situatie voor de ECB akelig dicht bij. Komt de inflatie hoger uit, dan zullen beleggers de kans dat de ECB het beleid verder verruimt lager inschatten en zakt de inflatie verder dan zal de verwachting onstaan dat de centrale bank juist op korte termijn het gaspedaal steviger zal indrukken. In het eerste geval zou EUR/USD behoorlijk kunnen stijgen, net als de langetermijnrentes in veel eurolanden; gebeurt het laatstgenoemde dan ligt een verdere daling van EUR/USD en de langetermijnrentes juist voor de hand.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden