Werkloosheid blijft laag

Duitse werkgelegenheid toegenomen in oktober

30 Oktober 2014 - Edin Mujagic

De laatste tijd kwamen er enkele zorgwekkende cijfers uit Duitsland die hebben geleid tot de vrees dat de Duitse economische groei onder stevige druk staat. Vandaag bleek echter dat de Duitse werkloosheid in oktober onverwacht is gedaald, wat die angst een beetje naar de achtergrond verdringt.

Analisten die zich bezig houden met de Duitse arbeidsmarkt hadden een stijging van het aantal werklozen met 4.000 verwacht deze maand. Uit de cijfrs van het Duitse bureau voor de statistiek blijkt echter dat het aantal werklozen gedááld is met 22.000.

6,7

procent

is de werkloosheid in Duitsland, het laagste niveau in ruim 20 jaar tijd

Het was de grootste daling in een half jaar tijd en een teken dat Duitse bedrijven ondanks alles voldoende vertrouwen in de Duitse economie hebben. De vraag naar arbeid blijft ook toenemen, blijkt onder meer uit het aantal nieuwe vacatures. De werkloosheid blijft 6,7 procent wat het laagste niveau is sinds begin jaren negentig. Ter vergelijking: de werkloosheid in de eurozone ligt boven 11 procent.

Dit cijfer vergoot de kans dat de binnenlandse vraag in Duitsland aan zal trekken, wat deels de lagere groei van de vraag naar Duitse producten in andere landen zal compenseren. De vraag naar Duitse producten in andere landen groeit naar verwachting de komende tijd minder hard doordat de economische groei in de wereld vertraagt. Zo meldde China onlangs dat de economische groei sinds 2009 niet zo laag is geweest als in het derde kwartaal van dit jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Duitsland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden