Roebel moet sterker worden

Russische centrale bank verhoogt de rente

31 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Wat moet een centrale bank doen als economische groei gevaar loopt? De rente verlagen, zoals de Europese Centrale Bank (ECB) en de Fed in de Verenigde Staten (VS) al jarenlang doen, klinkt het dan snel. De Russische zuster van de ECB en de Fed deed vandaag precies het tegenovergestelde: die verhoogde namelijk de rente van 8 procent naar 9,5 procent.

De Russische economie krijgt harde klappen door de economische sancties van het Westen, lage olieprijs en zeer zwakke roebel. Het eerste brengt veel bedrijven in grote problemen, de lage olieprijs doet hetzelfde maar raakt ook de Russische schatkist hard en de zwakke munt jaagt de toch al hoge inflatie in Rusland verder omhoog.

Het is vooral de zwakke roebel (zie verloor de afgelopen maanden een kwart van zijn waarde tegenover de dollar) die de centrale bank gedwongen heeft de officiële rente te verhogen ondanks dat het economisch slecht gaat. De hoop is dat door deze hogere rente beleggers de Russische roebel aantrekkelijker zullen vinden en dat ze de munt niet meer zullen dumpen maar juist gaan kopen. Immers, de rente die ze krijgen is nu hoger.

25

procent

van zijn waarde heeft de Russische roebel verloren dit jaar

Door de zwakke roebel is de inflatie in Rusland de laatste maanden fors gestegen. Stegen de prijzen eerder dit jaar met ongeveer 6 procent, inmiddels bedraagt de stijging 8,4 procent. Daarmee ligt de geldontwaarding ver boven de doelstelling van de Russische centrale bank. Die streeft naar 5,5 procent inflatie per jaar.

Het probleem is alleen dat zo een renteverhoging een bot instrument is. Dat drukt misschien de inflatie omlaag maar hetzelfde effect is er op economische groei. Geld lenen wordt duurder waardoor bijvoorbeeld bedrijven minder investeren of Russische huishoudens meer geld kwijt zijn aan hun renteverplichtingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Rusland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden