Negatieve rente is een feit

Duitsers betalen om te mogen sparen

4 November 2014 - Edin Mujagic

In juni dit jaar verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) één van zijn rentetarieven zo veel dat die rente negatief werd. Het gaat om de zogeheten depositorente. Dat is de rente die commerciële banken krijgen wanneer ze geld stallen bij de ECB.

Niet lang daarna kregen grote bedrijven de rekening gepresenteerd. Zoals we bericht hebben op Boerenbusiness moesten ze in Duitsland en Nederland geld betalen om hun geld bij hun huisbank op een deposito aan te houden. Het zijn inmiddels niet alleen (grote) bedrijven die die twijfelachtige eer hebben.

1250

euro

per jaar kost het nu om een half miljoen euro op dagelijks opvraagbare spaarrekening te houden bij Skatbank

De Duitse internetbank Skatbank had onlangs een nare mededeling voor iedere particuliere klant die meer dan 500.000 euro op een rekening bij de Skatbank had. Zij moeten voortaan de bank betalen om hun geld daar te bewaren. Het tarief is 0,25 procent van de saldo per jaar. Wie dus een half miljoen bij Skatbank heeft liggen, betaalt daar nu per jaar 1.250 euro voor. Het is voor het eerst in de eurozone dat particulieren met de negatieve rente te maken krijgen.  

Duitse vereniging van banken stelt dat het niet te verwachten is dat negatieve rente de norm zal worden. Verschillende Duitse banken, zoals Sparkassen en Hypo-Vereinsbank, zweren dat zij géén negatieve rente zullen invoeren. Een strateeg bij de Deutsche Bank zei echter onlangs in het Duitse weekblad Der Spiegel dat de negatieve rente wél de norm in plaats van een uitzondering zal worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

ECB
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden