DCA Rentemarkt Inside

Herstel of afkoeling van economie VS?

21 November 2014 - Edin Mujagic

Volgende week komen vooral uit de VS belangrijke economische cijfers vandaan die het beleid van de Fed, en daarmee de koers van EUR/USD en de rentes, kunnen beïnvloeden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgende week komt een groot aantal macro-economische cijfers naar buiten en elk van die cijfers kan de financiële markten in rep en roer brengen. Bovendien komen ze bijna allemaal in de eerste helft van de week, doordat de Amerikaanse feestdag Thanksgiving Day aan het einde van de week valt en verschillende publicaties daardoor naar voren zijn gehaald.

Op maandag lopen we alvast warm met de IFO-index uit Duitsland en inkoopmanagersindices voor de industrie en de diensten uit de VS. De IFO-index is een goede graadmeter voor de ontwikkelingen in de Duitse economie en de inkoopmanagersindices uit de VS zullen vertellen of de economische activiteit daar aantrekt of niet.

Op dinsdag begint vervolgens het serieuze werk als de grootste economie van de wereld, de Verenigde Staten, en de grootste economie van de eurozone, Duitsland, bekend maken hoe groot de economische groei is geweest in die landen in het derde kwartaal. De VS melden ook de stand van zaken met betrekking tot het consumentenvertrouwen.

Op woensdag moeten we er vervolgens echt goed voor gaan zitten. De Amerikaanse statistici zullen ons dan vertellen hoeveel nieuwe WW-aanvragen er vorige week zijn geweest, hoeveel orders voor grote goederen zoals machines Amerikaanse bedrijven hebben gekregen, of de Amerikaanse huishoudens hand op de knip hebben gehouden afgelopen maand of juist vrolijk zijn gaan winkelen, hoe het met hun stemming zit (dit is een tweede indicator voor het consumentenvertrouwen, van de Universiteit in Michigan, wat het cijfer is waar veel beleggers in het bijzonder naar kijken) én tot slot hoe de prijzen zich ontwikkeld hebben in oktober.

Donderdag zullen alle ogen juist gericht zijn op Duitsland en niet alleen omdat de Amerikanen kalkoenen klaarmaken voor Thanksgiving Day. Duitsland meldt op deze dag hoe hoog de werkloosheid is en wat de inflatie is geweest in november. De week wordt op vrijdag afgesloten met de eerste schatting van het inflatiecijfer in de eurozone in november. Dit alles is van groot belang voor de Europese Centrale Bank, die zich opmaakt voor de laatste rentevergadering dit jaar, in de eerste week van december.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden