DCA Rentemarkt Inside

Euribor-rentes blijven nog jarenlang zeer laag

27 November 2014 - Edin Mujagic

Hoe langer de rente laag blijft, hoe groter het risico dat er zeepbellen ontstaan op de financiële markten. Daarvoor waarschuwt Bundesbank, de Duitse centrale bank, in zijn rapport over financiële stabiliteit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de aanhoudend lage rente – de Duitse tienjarige rente ligt bijvoorbeeld al enige tijd onder 1 procent – gaan beleggers buiten hun normale ‘jachtgebieden’ op zoek naar rendement. Dat betekent dat ze steeds meer risico’s nemen om maar winst te kunnen maken.

Het is niet alleen de lage rente maar ook de lage volatiliteit, dus hoeveel koersen op de financiële markten schommelen. Daardoor ontstaat er al snel een gevoel onder beleggers dat er niets naars kan gebeuren met de waarde van de producten waarin ze beleggen. Die combinatie van het veilige gevoel en steeds meer risiconeming, kan echter tot grote problemen en financiële instabiliteit leiden.

Bij de presentatie van het rapport zei Andreas Dombert, lid van het bestuur van de Bundesbank verantwoordelijk voor financiële stabiliteit, onder meer dat ‘een scherpe en snelle stijging van de kortetermijnrentes de banken hard zou raken’. In mijn ogen is dat een hele belangrijke uitspraak met verregaande gevolgen.

Als een bestuurslid van de Bundesbank zegt dat een stijging van de kortetermijnrentes de banken in gevaar kan brengen én als we dat combineren met het feit dat de Europese Centrale Bank (ECB) zeker geen nieuwe bankencrisis wil riskeren, dan is de conclusie al snel dat ook dit erop wijst dat de ECB de officiële rente nog hee lang laag zal houden.

Aangezien rentetarieven zoals Euribor sterk afhankelijk zijn van de ECB-rente, kunnen we er vrij zeker van zijn dat de Euribor-tarieven nog zeer lang, lees zeker in 2015 zo niet heel 2016, op de huidige lage niveaus zullen blijven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden