Een analyse van het Fed-beleid

Groei VS-economie veel hoger dan gedacht

23 December 2014 - Edin Mujagic

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 3,9 procent gegroeid. Althans, dat dáchten de Amerikaanse statistici. Bij nader inzien is de economie met 5 procent aangedikt.

Het is niet ongewoon dat de cijfers over economische groei bijgesteld worden. Na een kwartaal duurt het even voordat alle gegevens binnenkomen op de burelen van de Amerikaanse rekenmeesters. Omdat beleggers niet lang kunnen wachten op een redelijk hard cijfer over de groei, publiceren statistische bureau’s overal vrij snel hun eerste schatting over economische groei in een kwartaal. Die eerste schatting is dan wel gebaseerd op relatief weinig gegevens. Naarmate ze meer info krijgen, stellen ze hun schattingen bij en pas veel later volgt het definitieve cijfer.

In het derde kwartaal blijken de statistici in de VS de consumentenbestedingen en investeringen van bedrijven onderschat te hebben. Met als gevolg dus dat de economische groei aanzienlijk hoger is dan eerder werd gedacht. Het sterke derde kwartaal komt na een eveneens prima tweede kwartaal. Toen groeide de economie met 4,6 procent. Het tweede en het derde kwartaal zijn daarmee, economisch gezien, de beste twee aaneengesloten kwartalen in de VS sinds 2003.

Op basis van deze enorme groei zou men verwachten dat de Fed de officiële rente eerder dan verwacht zal verhogen. Zoals in onze renteupdate gemeld, is dat dé vraag: gaat de Fed de rente vóór of uiterlijk in de zomer van 2015 verhogen of pas later?

Toch zou een conclusie dat die vraag nu beantwoord is, in de zin dat de centrale bank vóór de zomer in actie komt, te kort door de bocht zijn.

Toegegeven, het cijfer over economische groei an sich leidt inderdaad al snel tot die conclusie. Maar tegelijkertijd met dat cijfer, werd ook bekend hoe de inflatie in de VS zich ontwikkeld heeft afgelopen weken. De stelregel luidt: daalt de inflatie, dan neemt de kans toe dat de Fed voorlopig de rente op 0 procent laat staan. De centrale bank is namelijk als de dood dat de Amerikaanse economie met deflatie te maken krijgt en, omdat ze geen ervaring heeft met deflatie bestrijden,  wil de Fed deflatie koste wat kost voorkomen (onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’).

De favoriete inflatiemaatstaf van de Fed, de Personal Consumption Expenditures prijzen, daalde in het derde kwartaal naar 1,2 procent. Een kwartaal eerder bedroeg de stijging nog 2,3 procent. Met andere woorden, de afname is behoorlijk en brengt de Amerikaanse economie aardig in de richting van deflatie. De dollar die de afgelopen maanden fors sterker is geworden, is overigens een belangrijke reden voor die daling. Door de sterke munt wordt Amerikaanse import goedkoper en dat zet de Amerikaanse inflatie onder neerwaartse druk.

Deflatie voorkomen kan maar op één manier en dat is het monetaire beleid zeer ruim houden. Een renteverhoging staat daar haaks op, niet in de laatste plaats omdat de dollar in dat geval nog veel sterker zou worden en de kans op deflatie groter zou worden daardoor.

Resumerend: de cijfers over economische groei lijken de Fed te sturen in de richting van een vroegtijdige renteverhoging. Het inflatiecijfer daarentegen ‘zegt’ tegen de Fed juist voorlopig af te blijven van de rente. Mijn ervaring met Fed-watching is dat de Fed in zo een situatie meer waarde hecht aan het voorkomen van deflatie dan voorkomen dat de economie te hard gaat groeien. De onmiddellijke reactie op de financiële markten zoals een nog sterkere dollar, lijkt overdreven en de kans is groot dat die de komende dagen ongedaan wordt gemaakt wanneer beleggers zich realiseren dat de Fed, ondanks het mooie groeicijfer, voorlopig niets zal ondernemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden