Voordeel vooral voor supermarkt

Lage inflatie raakt vooral de agri-ondernemer

30 Januari 2015 - Edin Mujagic - 1 reactie

De prijzen in de eurozone blijven zakken volgens Eurostat. Na de daling in december,  met 0,2 procent, zal de inflatie in januari uitkomen op -0,6 procent volgens de eerste schatting die de Eurostat maakt.

Het mandje van goederen en diensten dat Eurostat gebruikt om de inflatie te berekenen is zeker niet over de hele breedte goedkoper geworden. Het zijn de forse dalingen van de prijzen van energie (-8,9 procent vergeleken met een jaar eerder), voedsel, alcohol, tabak en industriële producten die het inflatiecijfer onder de 0 procent drukken.

Het cijfer is wel belangrijk voor de Europese Centrale Bank (ECB), die heeft onlangs aangekondigd op grote schaal staatsobligaties van de eurolanden op te kopen om zo de prijzen omhoog te krikken en economisch herstel van de grond te krijgen. Door deze verdere daling van de prijzen zal de bank extra overtugd zijn dat dat beleid gerechtvaardigd is.

Op basis van dit cijfer is dan ook geen verandering te verwachten van het ECB-beleid: dat is al zeer ruim en dat blijft nog zeker dit en volgend jaar het geval.

Ondertussen kan men juist zeggen dat deze prijsdalingen een welkome steun in de rug zijn van de economie van de eurozone. Door de fors lagere energierekening kunnen zij namelijk meer uitgeven, wat de economsiche groei ten goede zou komen.

-0,6

procent

bedraagt de inflatie in januari dit jaar in de eurozone

Als we de inflatiecijfers ontleden dan kunnen we wel concluderen dat de ontwikkelingen geen goed nieuws zijn voor de agrarische sector. Uit de Eurostat-cijfers blijkt namelijk dat de prijs van processed food, ofwel bewerkte voedselproducten met 0,4 procent zijn gestegen in januari. Ook in de maanden ervoor stegen die prijzen. Het zijn de prijzen van unprocessed food, ofwel onbewerkte landbouwproducten zoals eieren en groenten, die zowel in december vorig jaar als in januari dit jaar fors zijn gedald, met 1,0 respectievelijk 0,9 procent.

Dit betekent dat de producent te maken krijgt met dalende prijzen van zijn producten terwijl de consument meer betaalt aan de kassa, wat op zijn beurt inhoudt dat het voordeel van de dalende prijzen van veel landbouwproducten vooral bij de verwerkers en supermarkten neerstrijkt. De agrarische ondernemer wordt zo dubbel gepakt. Zijn producten dalen in prijs en de lage rente van de ECB krijgt hij ook al nauwelijks doorgespeeld terwijl het wél kan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tinus 30 Januari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/rentemarkt/artikel/10861850/Lage-inflatie-raakt-vooral-de-agri-ondernemer]Lage inflatie raakt vooral de agri-ondernemer[/url]
DE WERELD SCHREEUWT OM VOEDSEL!!! hoe vaak hebben we dat niet gehoord
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden