Alle ballen op export

Valuta-oorlog wordt almaar heviger

4 Maart 2015 - Edin Mujagic

Wat hebben onder meer India, China, Turkije, Zweden en Oezbekistan gemeenschappelijk? Het antwoord: in al die landen heeft de centrale bank dit jaar de officiële rente verlaagd. Behalve de genoemde landen is hetzelfde in nog eens ruim 15 landen gebeurd, waaronder in Rusland, Denemarken en Zwitserland maar ook in Peru, Indonesië en Israel. En wat de centrale banken in Japan en de eurozone doen, hun economieën overspoelen met geld, komt op hetzelfde neer. De enige reden waarom zij de rentes niet verlagen is dat het niet meer kan: de officiële rentes staan er al in feite op 0 procent.

Dit geeft aan dat de wereld in de ban is van wat analisten een valuta-oorlog  noemen: de economische groei in veel landen staat onder druk en de autoriteiten proberen de economische groei aan te jagen.  Daarbij proberen ze allemaal de economie op te peppen door de exportsector te hulp te schieten. Voor veel opkomende economieën is de exportsector al heel lang dé groeimotor. En in de ontwikkelde landen en regio’s, zoals de eurozone, wil de binnenlandse vraag maar niet flink toenemen waardoor ook die landen alles op export zetten.

Het probleem daarbij is dat hoewel voor elk land afzonderlijk die strategie logisch klinkt, het onmogelijk is voor ieder land meer te exporteren en minder te importeren. De export van de een is immers de import van de ander. Het enige wat dan soelaas kan bieden is proberen eigen producten goedkoper te maken in de hoop dat daardoor de vraag ernaar stijgt. Hét middel daarvoor is de eigen munt verzwakken.

Dat op zijn beurt gebeurt wanneer de centrale bank de rente verlaagt omdat dat de munt van een land minder aantrekkelijk maakt. Anders gezegd: de rente is hét wapen in de valuta-oorlog die gaande is in de wereld. Deze valuta-oorlog zal waarschijnlijk voorlopig aanhouden. Economische groei in een groot deel van de ontwikkelde landen komt maar niet van de grond en de crisis die het Westen al enkele jaren in zijn greep houdt, kan overslaan naar opkomende landen, zegt onder meer Paul Volcker, ex-voorzitter van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, tegen Boerenbusiness.

De ene na de andere centrale bank verlaagt de rente om zo eigen munt te verzwakken

Deze valuta-oorlog kan heel wat gevolgen hebben voor de eurozone. In de eerste plaats geldt dat als de andere landen aan de winnende hand zijn, dat zou betekenen dat de euro sterker wordt. En dat is het laatste wat de ECB wil zien. Enerzijds omdat, zoals gezegd, dat het economisch herstel kan frustreren en anderzijds omdat een sterkere euro de inflatie in de eurozone verder omlaag zou drukken. Die ligt al onder 0 procent en de ECB probeert juist met man en macht de inflatie op te krikken naar boven de 0-procent grens en verder, richting 2 procent.

Als de eurozone de oorlog lijkt te verliezen, verwacht dus dat de ECB nóg meer geld in de economie zal pompen. Dat zou niet alleen de euro verzwakken maar ook de rentes van alles looptijden in de eurozone onder nog meer neerwaartse druk zetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

ChinaECBEuro
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden