VS-inflatie onder 0 procent

Lage inflatie in de VS misleidend

25 Mei 2015 - Edin Mujagic

De Amerikaanse inflatie lag in april onder de 0 procent. De Fed wil graag dat de inflatie juist stijgt. Hoe lager de inflatie, des te minder kans op een snelle renteverhoging door de Fed. Toch is na de publicatie van de inflatiecijfers voor aprl de kans op een renteverhoging door de Fed gestegen. De reden is...

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op het eerste gezicht is de voordehand liggende conclusie dan dat de Fed voorlopig de rente niet zal verhogen. Immers, de centrale bank wil dat de inflatie stijgt, naar 2 procent. Een renteverhoging drukt de prijzen juist verder omlaag. Toch is de kans dat de centrale bank in Washington de officiële rente na de zomer zal verhogen na het persbericht juist toegenomen. Het heeft alles te maken met de cijfers die we dieper in het persbericht vinden.

1,8

procent

bedraagt de inflatie in de VS als we voedsel- en energieprijzen niet meerekenen, een maatstaf die de Fed nauwlettend in de gaten houdt

De Fed vindt de ontwikkeling van de zogeheten kerninflatie, dat is inflatie exclusief voedsel- en energieprijzen, zeer belangrijk. Voedsel- en energieprijzen hebben de neiging nogal veel op en neer te gaan en er zijn economen en instellingen, zoals de Fed dus, die stellen dat door die bewegelijke onderdelen eruit te halen zij een beter beeld krijgen van de onderliggende trend.

Die kerninflatie in de VS bedroeg in april 1,8 procent. Vanuit de Fed bezien betekent dat dat de onderliggende trend duidelijk opwaarts is gericht en dat die headline daling van de inflatie van 0,2 procent een tijdelijk fenomeen is. De Fed meent dat het niet lang zal duren voordat de headline inflatie, dus de inflatie inclusief voedsel en energie, naar het niveau van de kerninflatie zal stijgen.

Aangezien die kerninflatie bijna op 2 procent staat, zou dat betekenen dat alle inflatiestoplichten binnenkort wat de Fed betreft op rood kunnen springen. En dan zal de bank, zegt de bank zelf althans, de officiële rente gaan verhogen. Beleggers lijken dat te geloven, vandaar dat in reactie op die inflatiecijfers uit de VS EUR/USD gedaald is naar ca. 1,10. Het vooruitzicht op een renteverhoging in de nabije toekomst maakt de dollar aantrekkelijker ten opzichte van de euro.

Zeker omdat die laatste in de hoek blijft waar de klappen vallen. De spanningen met en rondom Griekenland lijken de komende dagen te culmineren en de ECB heeft aangegeven de komende weken extra veel geld te printen. Beide zorgen ervoor dat veel beleggers in een nog grotere bocht om de euro heen lopen.

Volgende week kan het beeld omtrent het beleid van de Fed de komende maanden duidelijker worden of juist vertroebel wanneer onder meer bekend wordt hoeveel orders bedrijven gekregen hebben, of het consumentenvertrouwen gestegen is of gedaald en hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen.

Dat zal uiteraard onder meer de koers van EUR/USD beïnvloeden. Hoewel er op de macro-economische agenda voor volgende nagenoeg geen belangrijke zaken uit de eurozone staan, is de kans wel groot dat de ontwikkelingen bij ons EUR/USD nog meer zullen raken dan de Fed. De komende dagen moet Griekenland namelijk óf nieuwe noodleningen krijgen van de eurolanden of het land gaat failliet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden