DCA Rente Pro

Onderschat politieke zaken niet bij Fed-beleid

3 Juli 2015 - Edin Mujagic

2016 is in politiek opzicht een belangrijk jaar in de VS. En dat kan wel eens het Fed-beleid beïnvloeden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gegeven het feit dat de Amerikaanse economie behoorlijk herstelt en de arbeidsmarkt goed draait, zou me niet verbazen als de Fed de rente in september en misschien ook nog in december dit jaar verhoogt. Omdat dit voor de financiële markten een verrassing zou zijn, is in dat geval een behoorlijke daling van EUR/USD te verwachten.

Waarom september en misschien ook december? 2016 is het jaar waarin de Amerikanen de nieuwe president kiezen. In de zomer van volgend jaar zullen we weten welke twee kandidaten het tegen elkaar gaan opnemen in november.

In 2016 kiezen de Amerikanen de nieuwe president, Fed wil dan doorgaans geen aandacht trekken.

In een verkiezingsjaar probeert de Fed doorgaans niet op te vallen, om niet beschuldigd te worden van politieke inmenging.  Het verhogen van de rente in 2016 zou de Fed echter juist in de spotlights zetten, zeker gezien de mogelijke gevolgen ervan op de markten.

Het zou mij daarom niet verbazen als de Fed dit jaar nog de rente meer dan één keer verhoogt en daarbij verwijst naar het economisch herstel en stelt dat de Amerikaanse economie die hogere rente aan kan. Op die manier kan de Fed in 2016 aan de zijlijn blijven staan en misschien de officiële rente nog aan het begin van dat jaar met nog een stapje verhogen.

Mede daardoor zou een daling van EUR/USD naar 1,00 niet verbazen, áls de Fed dus inderdaad de rente dit jaar twee keer verhoogt. Dat de situatie in de eurozone alleen maar verder uit de hand loopt, helpt de euro ook niet bepaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden