DCA Rentemarkt Inside

Fed houdt rente gelijk, maar voor hoe lang?

30 Juli 2015 - Edin Mujagic

De vraag is niet óf de Fed binnenkort de rente in de VS zal verhogen maar wanneer dat gaat gebeuren. Er is veel wat erop wijst dat dat in september wel eens kan gebeuren nadat de Fed deze week de rente ongewijzigd heeft gehouden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dé grote vraag is of de centrale bank in september de rente wél zal verhogen. Als dat gebeurt dan kan EUR/USD daardoor onder neerwaartse druk komen. Enerzijds door de hogere rente (en de verwachting op meer renteverhogingen) wat de dollar aantrekkelijker maakt en anderzijds omdat ongeveer in dezelfde periode in Spanje en Portugal landelijke verkiezingen plaatsvinden.

Die verkiezingen kunnen ertoe leiden dat de anti-euro partijen veel stemmen krijgen, waardoor beleggers nieuwe, Griekenlandachtige spanningen kunnen verwachten in de eurozone. Dat zou de euro minder aantrekkelijk maken.

Dat de deur voor de eerste renteverhoging in bijna 10 jaar open gaat, is zeker.

Terug naar dé vraag: gaat de Fed bewegen in september. Er zijn een aantal zaken die wijzen in de richting dat dat inderdaad zal gebeuren. Zo is er na de vergadering van september een persconferentie. Wanneer de Fed de rente verhoogt zal dat de eerste renteverhoging sinds 2006 zijn. Omdat dat inmiddels bijna 10 jaar geleden is en velen op de markten een renteverhoging voor het eerst mee zouden maken in hun professionele leven, is er veel voor te zeggen dat de Fed die renteverhoging zal willen uitleggen om de mogelijke volatiliteit zo niet paniek op de markten te voorkomen.

Verder blijkt uit de verklaring van de Fed gisteren dat de centrale bank optimistischer is over de ontwikkeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt, huizenmarkt en de economie in het algemeen.  Of dat allemaal de deur voor een renteverhoging opent, is de vraag maar dát de deur voor de eerste renteverhoging in bijna 10 jaar open gaat, is zeker.

Naast deze economische overwegingen is er ook een politieke overweging die in mijn ogen wel eens de doorslag kan geven. 2016 Is een verkiezingsjaar in de VS, de Amerikanen kiezen dan een nieuwe President. De Fed zou graag in zo een jaar niet in de schijnwerpers willen staan met een serie renteverhogingen. Politici van beide partijen zouden de centrale bank kunnen beschuldigen dat die een politieke agenda heeft en die discussie wil de Fed liever vermijden. Dé manier daarvoor te zorgen is de rente dit jaar en begin volgend jaar te verhogen en dan rustig aan te kijken hoe de economie erop zal reageren.

Wat daarbij nog een rol speelt is het feit dat de centrale bank al behoorlijk onder vuur staat omdat ze de banken eerst toegestaan heeft veel risico’s te nemen en toen dat mis ging veel banken met enorme geldbedragen overeind gehouden heeft. Ook krijgt de centrale bank de wind van voren omdat zijn beleid sinds 2008 de rijke Amerikanen nog rijker heeft gemaakt en zo de verschillen in welvaart in het land verhoogd heeft. Het zogeheten quantitative easing beleid heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat de aandelenkoersen, ondanks de recessie en lage economische groei, op recordhoogtes staan.

Al met al moeten we er rekening mee houden dat de Fed in september de rente zal verhogen. Gebeurt dat niet, dan is een renteverhoging in december bijna onvermijdelijk. Ik zelf houd er sterk rekening mee dat de Fed in beide maanden geld lenen in de VS iets duurder zal maken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden