Rentebesluit Fed nog lastiger

Aantal nieuwe banen VS valt tegen

4 September 2015 - Edin Mujagic

De Amerikaanse arbeidsmarkt draaide minder goed in augustus. Een eenmalige vertraging of niet? Het antwoord op die vraag is cruciaal voor het rentebeleid in de VS en daarmee onder meer door EUR/USD.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maandelijkse overzicht van het aantal nieuwe banen in de VS is in dat opzicht een zeer belangrijk cijfer. Veel nieuwe banen, lees boven 200.000, geeft aan dat de Amerikaanse economie prima groeit. Bij zoveel nieuwe banen drukt de Fed ook makkelijker de renteknop in. Dit is dan voor het eerst in bijna tien jaar.

Vertoont de Amerikaanse arbeidsmarkt echter tekenen van afkoeling, dan moeten beleggers er rekening mee gaan houden dat de Fed voorlopig van de renteknop afblijft.

Vandaag bleek dat de Amerikaanse bedrijven in augustus 173.000 nieuwe banen gecreëerd hebben. Dit is fors minder dan de genoemde 200.000 en behoorlijk lager dan het maandelijks gemiddelde van de afgelopen 12 maanden, namelijk 247.000 nieuwe banen per maand.

Dit cijfer geeft dus aan dat de Amerikaanse arbeidsmarkt mogelijkerwijs een versnelling lager is gegaan. ‘Mogelijkerwijs’, want het blijft het cijfer voor één maand. En dit betekent dat er allerlei eenmalige effecten een rol gespeeld kunnen hebben. Eerder dit jaar bijvoorbeeld zagen we ook dat het aantal nieuwe banen onder 200.000 dook, alleen om daarna weer fors te stijgen.

Wat dit voor de Fed betekent is dat de centrale bank voorlopig nog voorzichtiger wordt met het verhogen van de rente. Het rentecomité ervan wil waarschijnlijk in ieder geval nog één of twee maanden wachten, op banencijfers voor september en oktober, voordat het besluit de officiële rente wel of niet te verhogen.

Het gaat me niet verbazen als daardoor voorlopig enige opwaartse druk komt op EUR/USD. Die koers is de afgelopen maanden enorm gedaald op de wijdverbreide verwachting dat de Fed de rente eerst in juni en daarna in september gaat verhogen. Dat lijkt nu op losse schroeven te staan, waardoor EUR/USD onder enige opwaartse druk kan komen.

Daarbij geldt dat de ECB er alles aan wil doen de euro te verzwakken. Per saldo lijkt het, het meest waarschijnlijk dat EUR/USD de komende weken behoorlijk volatiel kan zijn, maar wel binnen een nauwe bandbreedte: de euro noch de dollar heeft de kracht veel sterker of zwakker te worden.

En de komende maanden? Twee zaken gaan de richting van EUR/USD bepalen: wat de Fed in al zijn wijsheid besluit te doen en de drie verkiezingen in de eurozone, in Griekenland, Spanje en Portugal. Die verkiezingen kunnen, afhankelijk van de uitslag, voor nieuwe spanningen in de eurozone zorgen en EUR/USD omlaag duwen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden