Loonbedrijf Kamphorst uit Ermelo start net na drie uur met stro persen. Dit is het eerste rondje over het perceel. Deze tarwe werd zaterdag 1 augustus al geoogst en is met 11% nu droog genoeg.
In Flevoland werd zaterdag 1 augustus met de oogst van tarwe begonnen. Stro wat op zondag en maandag vrijkwam blijkt nog niet geschikt om te persen. Regenbuien gooien maandagnacht en dinsdag roet in het eten voor stroboeren.
Akkerbouwer De Winter uit Lelystad is voor zijn buurman wintertarwe aan het oogsten met een vrij nieuwe New Holland combine. Het vochtgehalte bedraagt 14,5 procent.
De Winter oogst voor de gebroeders Teutelink. De tarwe werd veertien dagen eerder doodgespoten en is goed rijp. Toch kan de combine niet hard rijden omdat het gewas erg vol staat.
Het stro bleef kort maar er staan wel veel stengels. Volgens de boordcomputer bedraagt de opbrengst 10,5 ton per hectare. Teutelink probeerde het stro direct te persen, maar dat bleek niet mogelijk.
Ook de grootmoeder van de vorige New Holland combine is nog in actie, hier tussen Biddinghuizen en Dronten. Rond het middaguur werd met de oogst gestart.
Ondanks zijn leeftijd - eind jaren 70 - ziet de combine er nog prima uit. Met zulke omstandigheden is het genieten op de cabrio.
Het ras is niet bekend. Het vochtgehalte van een eerste monster bedraagt 15,9 procent. Normaal gesproken wordt de tarwe voor Agrifirm op het erf gekiept maar, omdat regen wordt voorspelt gaat het direct naar het innamepunt in Dronten.
Sommige vroege rassen hebben de korrels dit jaar erg los in de aar zitten. Soms vallen de korrels zelfs al iets uit, als gevolg van de zomerstorm waar onder andere Flevoland behoorlijk door werd getroffen.
Bij akkerbouwer Robaard in Dronten is de tarweoogst al in volle gang. Zaterdag werd aan het eind van de middag gestart en ook zondag werd geoogst. Inmiddels is de helft van alle tarwe gecombined.
Alle tarwe wordt voor Agrifirm op het erf gekiept. Vochtgehaltes en opbrengsten zijn niet bekend maar lijken goed. Naast de eigen tarwe moet ook nog bij andere boeren geoogst worden.
Bij deze John Deere staat de strohakselaar wel aan. Toch blijft het stro bij vele in het zwad liggen. Prijzen van 50 tot 55 euro per ton af land worden genoemd als gangbaar.
De vestiging van Profytodsd in Swifterbant heeft inmiddels de eerste 1.000 van in totaal 7.000 ton tarwe en gerst ontvangen. Ondanks het mooie weer is de aanvoer matig. Zeven akkerbouwers voeren graan aan.
Boeren kunnen het graan snel voor in de loods kiepen. Een verreiker laadt het vervolgens op en met een inschuurlijn wordt het in de bewaring gedraaid. Gedurende de wintermaanden gaan dagelijks enkele vrachten op transport.
Akkerbouwbedrijf Meijer is voor een collega tarwe aan het dorsen. De korrel is goed rijp maar het stro onderin nog groen en taai. De combine - een unieke Deutz-Fahr - heeft er flink werk aan.
Als gevolg van de zomerstorm ligt in Flevoland relatief veel tarwe plat. Met onweersbuien in het vooruitzicht wordt daarom zoveel mogelijk opgeruimd. Uiteindelijk viel het met enkele millimeters regen mee dinsdag.

Fotoreportage

Alle lichten op groen voor de graanoogst

4 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Maandag 3 augustus was de eerst echte dag van de graanoogst voor Nederland. Door het hele land deden de maaidorsers hun werk om wintertarwe te oogsten. Toch bleek het in oostelijk Flevoland niet overdreven druk. Niet alle tarwe is rijp, of telers hebben andere zaken aan hun hoofd. Houdt het mooie weer aan deze week. Dan zal de meeste tarwe volgende week geoogst zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden