De Kamaz vrachtwagen is de grote vriend van Russische boeren. Met 62.000 hectare is een goede logistiek wel vereist.
In totaal wordt in de zomermaanden 40.000 hectare wintertarwe en 22.000 hectare gerst geoogst.
Agrokultura bevindt zich 500 kilometer onder Moskou in het beroemde zwarte-aardegebied.
Maaidorsers van West-Europese en Russische makelij zijn allebei aanwezig.
Agrokultura heeft het machinepark goed op orde.
Verschillende overlaadwagens lossen het graan op vrachwagens. Een Lada Niva (links) mag natuurlijk niet ontbreken.
In totaal beboert het bedrijf 125.000 hectare grond. Het was eigendom van een Zweedse investeringsmaatschappij maar is sinds 2,5 jaar in eigendom van 2 Russische investeerders.
Na de tarwe- en gerstoogst gaan de combines verder in soja, korrelmais en zonnebloemen.
De opbrengst van tarwe bedraagt gemiddeld 4 tot 4,5 ton per hectare. Voor gerst is dat 3,5 tot 4 ton. Dat is 20% meer dan in andere jaren.
Agrokultura heeft nog 2 droge weken nodig om alle tarwe en gerst binnen te kunnen halen.
In het zwarte-aardegebied is ongeveer de helft van alle tarwe geoogst.

Fotoreportage

Graanoogst op 62.000 hectare in Rusland

16 Augustus 2017 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Terwijl in Nederland de graanoogst grotendeels achter de rug is, zijn in Rusland nog enkele droge weken nodig om tot een goed einde te komen. Op akkerbouwbedrijf Agrokultura wordt dit jaar 40.000 hectare wintertarwe en 22.000 hectare zomergerst geoogst. Dat is een enorme onderneming.

In totaal beboert Agrokultura 125.000 hectare akkerbouwgrond. Naast tarwe en gerst worden er ook zonnebloemen, soja en maïs verbouwd. De combines staan voorlopig dus niet stil. Verder verbouwt het bedrijf suikerbieten. Over dit gewas verscheen eerder al een fotoreportage.

Het voorjaar was koud en de zomer relatief koel

Oogst 2 weken later
Het bedrijf bevindt zich in de oblast Voronezh, 500 kilometer onder Moskou. "De oogst is circa 2 weken later begonnen dan gewoonlijk, vanwege een koud voorjaar en een relatief koele zomer", laat Nederlander Jan Pieter Rijpma weten. Hij werkt als manager voor het Russische bedrijf, dat sinds 2007 in Oost-Europa actief is. Het was eigendom van een Zweedse investeringsmaatschappij maar is sinds 2,5 jaar in eigendom van 2 Russische investeerders.

Significant hogere opbrengsten
"Ten opzichte van het meerjarig gemiddelde ligt de opbrengst ongeveer 20% hoger", zegt Rijpma. "De opbrengst van tarwe zit dit jaar tussen de 4 en 4,5 ton per hectare. Gerst zit tussen de 3,5 en 4 ton per hectare. Van andere bedrijven in het zwarte-aardegebied hoor ik ook significant hogere opbrengsten dan de afgelopen jaren het geval was. Over andere delen van Rusland kan ik niets zeggen. Inmiddels is ongeveer de helft van alle wintertarwe in het zwarte-aardegebied geoogst. Met de gerst is men hier iets verder."

Gunstige wisselkoers
"De tarwekwaliteit laat te wensen over”, vervolgt Rijpma. “Er is weinig bakkwaliteit geoogst (klasse 3). Van deze soort zijn de prijzen redelijk. Rond de €120 per ton af boerderij, exclusief btw. De prijs van voertarwe (klasse 5) schommelt rond de €75 per ton. Die prijs staat verder onder druk."

75

euro

per ton wordt voor voertarwe en gerst betaald

"Ook de prijs van voergerst zit rond de €75, terwijl de contractprijs van brouwgerst op ongeveer het dubbele ligt. Deze contracten zijn al in het voorjaar afgesloten. Hopelijk bevordert de zwakke roebel de export, mits er geen restricties worden ingevoerd en de exportfaciliteiten in het Zwarte Zeegebied het toelaten. De wisselkoers bedraagt nu ongeveer 70 roebel per euro. 3 jaar terug was dat nog 40 roebel."

Stabiel zomerweer
Over het verloop van de graanoogst is de Nederlander tevreden: "De afgelopen 3 weken is het werk goed gevorderd, vanwege stabiel zomerweer en temperaturen rond de 30 graden. Ook voor de komende week wordt dit verwacht. We hebben nog zeker 2 droge weken nodig om de vroege graanoogst af te ronden. Dit is ook afhankelijk van de opslagmogelijkheden om al het graan te kunnen bergen. Daarna volgen de soja, zonnebloemen en korrelmaïs."

Oogst achter op 2016
De meest recente cijfers van het Russische ministerie voor Landbouw, gepubliceerd op 14 augustus, wijzen uit dat 16 miljoen hectare granen en peulvruchten zijn geoogst. Goed voor 33% van het totale areaal. Vorig jaar lag de oogst, met bijna 22 miljoen hectare, flink voor op het huidige seizoen. De gemiddelde hectareopbrengst bedraagt 4,03 ton, tegenover 3,31 ton vorig jaar.

Van de winter- en zomertarweoogst is 43% binnen, goed voor 12 miljoen hectare met een gemiddelde van 4,31 ton per hectare. Met 33% ligt de oogst van gerst op een lager niveau. Die van koolzaad zit op 14%. Ook is voorzichtig met de oogst van soja en zonnebloemen begonnen.

Zelf foto's gemaakt van de oogst in binnen- of buitenland? Stuur ze dan in op ons Whatsapp-nummer: 06-123 129 42. Via deze link voegt u ons direct toe als contact.

Foto's: Jan Pieter Rijpma

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
cagri 18 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/foto/fotoreportage/10875558/graanoogst-op-62000-hectare-in-rusland][/url]
120€ voor tarwe en 75€ voor gerst en dit aan gem. 4t/ha ?
Als men ginds aan zo'n prijzen kan produceren en slimme Poetin ontwikkelt zijn landbouw nog wat meer (opbrengstverhoging en in cultuur brengen van nog duizenden ha'res) dan kunnen wij hier de boeken toe doen.
DANK U EU POLITIEKERS!!
Kjol 18 Augustus 2017
Is met de groente al gebeurt wbt Polen, hoeft NL niet meer te telen
bas 18 Augustus 2017
Nederland heeft ondertussen de hoogste vaste kosten ter wereld en denkt nog steeds dat men overal zo weer op de markt kan met onze peperdure produkten.Zowel Rusland als China zijn we voord de toekomst gewoon kwijt als afzetmarkt.Die krijgen we dus ook niet terug grond zat daar een beetje hun best doen en alles kan met gemak voorzien worden van goedkoop voedsel heel misschien als leverancier van zaaizaden en plantgoed.Bulkproducten is gewoon over en uit
Tom Boon 23 Augustus 2017
Haha Die Hollanders fungeren als manager op Russische bedrijven en implementeren zodoende de jarenlange ervaring en kennis wereldwijd.
Net zoals bij het hockey. Men bracht 20 jaar geleden de knowhow van Nederland naar Belgie. Anno 2017 verliest Nederland in eigen huis van Belgie met 5 - 0. In de landbouw gaat men dezelfde weg op.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden