De Multitooltrac is de grote publiekstrekker op de Bio-Beurs in Zwolle en een zeer indrukwekkende verschijning. Afgezien van een trap naar de cabine lijkt hij klaar. Dat is echter nog niet het geval. Zo is onder andere de dieselmotor nog niet aangesloten.
Dit eerste model heeft traploos verstelbare assen met een spoorbreedte van 2.25 tot 3.25 meter. Het tweede exemplaar - inmiddels in aanbouw - gaat tot zelfs 4.25 meter spoorbreedte. De vooras, verstelling en elektrische wielaandrijving bleek een van de moeilijkste onderdelen om te realiseren. Voorop zit een Zuidberg fronthef met PTO.
Zwaar uitgevoerd is de Multitooltrac wel. Dat is nodig ook, wanneer je grote machines op drie plekken aan de machine hangt. Alle onderdelen moesten speciaal voor de trekker worden ontwikkeld.
Aan de achterzijde van de vooras hangt een complete driepunts hefinrichting met PTO. Ten opzichte van de trekker steekt de schoffelmachine maar klein af. Het flinke gewicht, van tien ton, is een groot nadeel. Zo moeten er ook grotere banden onder en dat komt de telers op rijpaden niet goed uit.
Ook aan de achterzijde is een flinke driepuntshef te vinden. De aftakas aandrijving werd in eigen huis ontworpen, maar bleek uiteindelijk niet helemaal praktijkrijp. Dergelijke tegenslagen - en het bezoek van veel beurzen - zorgen ervoor dat het project steeds vertraagd wordt.
Tussen de achterwielen vind je het hydraulische gedeelte en de stuurventielen. De elektronische aansturing moet nog worden opgebouwd. Hiervoor wordt Canbus gebruikt. Ook kan hij - in theorie - volgens het master-slave principe werken.
De cabine is afkomstig van Claas en bekend binnen de sector. Een dergelijke trekker zonder RTK-GPS is niet meer weg te denken. De fabrikanten werken daarom samen met SBG. De 185 pk Steyr dieselmotor is nog niet aangesloten. De elektromotor, met 4x 22 kW nominaal en 4x 44 kW maximaal vermogen al wel.
De elektronische besturing gebeurt via een aparte terminal, die nu aan de zijkant van de cabine zit. Met grote knoppen kun je de hef bedienen of de stuurmodus veranderen.
De cabine is over bijna de gehele lengte van de machine te verschuiven. Kabels zijn netjes weggewerkt in het frame. Wielbasis van de machine is 5,5 meter maar het plan is om iedere machine op maat te bouwen. Zo zijn kortere en langere modellen mogelijk.
Achter de cabine ligt het accupakket voor de elektromotor. Omdat er met krachtstroom wordt gewerkt is veiligheid zeer belangrijk. Volgens de fabrikant levert dat geen problemen op.

Fotoreportage

Multitooltrac een stukje verder maar niet gereed

22 Januari 2015 - Niels van der Boom

De Multitooltrac elektrische werktuigendrager is zowel figuurlijk als letterlijk de blikvanger op de Biobeurs in Zwolle. Die wordt op 21 en 22 januari georganiseerd. Machines vind je er weinig, waardoor de enorme trekker des te meer opvalt. Helemaal klaar is hij nog niet, maar de machine begint steeds meer vorm te krijgen. Inmiddels is gestart met de bouw van een tweede exemplaar.

Bijna een jaar geleden zag de Multitooltrac voor het eerst het levenslicht. Toen nog louter op de tekentafel. Het idee komt van landbouwkundig ingenieur Paul van Ham, die bij (biologische) bedrijven grote behoefte zag voor een moderne werktuigendrager. Samen met Wissels Techniek en Machinefabriek Boessenkool kwam het idee uiteindelijk tot realiteit. Eerder gehaalde deadlines werden niet gehaald. Het veld heeft de machine nog niet bereikt. Hopelijk is dat dit voorjaar wel het geval.

Een aantal agrarische ondernemers ondersteunen het project en hebben toegezegd er een aan te schaffen. Zij leveren ook de broodnodige praktijkkennis aan. Tijdens de bouw blijkt het vooral moeilijk om alle losse componenten met elkaar samen te verbinden en goed te laten functioneren. Ook valt de machine behoorlijk zwaarder uit. De eerder geplande 6 ton is inmiddels ruim 10 ton geworden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden