Een uienperceel in de provincie Drenthe.
Een uienperceel in de provincie Zeeland.
Een uienperceel in de provincie Groningen.
Een uienperceel in de provincie Overijssel.
Een uienperceel in de provincie Zeeland.
Plantuien in de bewaring.
Een plantuienperceel in de provincie Flevoland.
Een perceel met uien in Nederland.

Inside Uien

Uienpercelen staan er wisselend bij

29 Juni 2018

Het teeltseizoen van 2017 nadert zijn einde. De percelen met zaai- en plantuien voor teeltseizoen 2018 staan er ondertussen wisselend op. Het gros van de percelen ziet er goed uit, maar op sommige plekken loopt de groei nog wat achter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

De uienmarkt bevindt zich momenteel in de blessuretijd. De verwerkende bedrijven kopen weinig uien bij en vinden het daarnaast steeds lastiger om goede uien te vinden. De prijzen staan stevig onder druk. De noteringen in Emmeloord komen uit op €2 tot €4 voor de 30% tot 60% grove uien en €3 tot €4,50 voor de 60% grove uien.

Areaaluitbreiding
Het uienareaal bereikt, volgens de voorlopige areaalcijfers van het CBS, een nieuwe record. De groei zit hem vooral in de uitbreiding van het areaal plantuien. Dat areaal stijgt namelijk met 17% en komt naar verwachting uit op 9.140 hectare. Het zaaiuienareaal krimpt daarentegen met 3,86%, waarmee de totale oppervlakte uien op 35.200 hectare uitkomt. Daarmee is het areaal goed voor een stijging van 0,8%, ten opzichte van vorig jaar.

Zaaiuien van nieuwe oogst
De percelen staan er landelijk zeer wisselend op. Er valt nog weinig te zeggen over de stand van zaken in de zaaiuien, omdat de belangrijke groeimaanden (juli en augustus) nog moeten komen. Over het algemeen zien de percelen er goed uit, maar er zijn ook percelen in het zuidwesten van het land en in delen van Drenthe die waterschade hebben opgelopen tijdens de extreme buien in mei. Andere percelen staan er daarentegen juist nog dun bij en kunnen wel wat water gebruiken en weer andere percelen zijn pas laat gezaaid.

Plantuien
De eerste binnengehaalde winterplantuien zien er over het algemeen goed uit en weten een mooie grofte te behalen. De percelen met voorjaarsplantuien zien er, net als de zaaiuien, erg wisselend uit. Met name de percelen die niet beregend kunnen worden, kunnen last krijgen van de droogte.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden