Inside: Akkerbouw Pro

Peenmarkt oogt iets vriendelijker

20 Februari 2018 - Anne Jan Doorn

De peenmarkt trekt iets aan en insiders laten weten dat zij in de afgelopen weken goede zaken hebben gedaan. Toch wordt er ook voor duidelijk lagere prijzen verkocht. Wat doet de peenmarkt op dit moment?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zo hebben insiders laten weten dat zij in de afgelopen weken gehandeld hebben voor €125 per kist (B-peen). Echter, er is ook gehandeld voor €80 per kist. Dit geldt voor partijen van een lagere kwaliteit.

Beurs in Emmeloord
De marktprijzen op de beurs in Emmeloord variëren van €10 tot €14 per 100 kilo. De prijzen voor schaaltjespeen noteren hoger (gemiddeld €13,50 per 100 kilo). Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat er weinig schaaltjespeen beschikbaar is.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De peenmarkt trekt aan en noteert gemiddeld €12 per 100 kilo op de beurs in Emmeloord.

Ongewassen peen
Bert Benedictus (M&B Peen) noemt prijzen van €13 tot €15 per 100 kilo (ongewassen peen), maar dat is dan wel voor de fijnere partijen. Hij hoopt dat de meeste peen van slechte kwaliteit nu weg is. "Anders gooit de export haar eigen glazen in."

Een andere handelaar noemt prijzen van €10 tot €15 per 100 kilo. Deze zegt dat de markt iets vriendelijker aanvoelt. Echter, hij verwacht wel dat het aanbod van slechte peen blijft aanhouden. Dit omdat veel telers te lang wachten met verkopen.

Prijzen in Noord-Holland
Jos de Boer (W. de Boer en Zn.) noemt prijzen van €8 per 100 kilo (Noord-Hollandse peen). De Boer merkt dat er veel geëxporteerd wordt, maar is ongerust over de peen uit Polen. "In Polen liggen de koelhuizen namelijk nog vol. Men wacht daar tot de prijzen rond de €20 per 100 kilo liggen en pas dan komen ze op de markt." Ook ziet De Boer dat de meeste peen van slechte kwaliteit inmiddels weg is. Echter, vaak is dit wel voor een gereduceerde prijs.

Minder kilo's per kist
Nu alle peen (af land) weg is en men volop aan het spoelen is (peen uit bewaring), komt men tot de conclusie dat het aantal kilo’s in 1 kist momenteel gemiddeld zeer laag is. In 1 kist gaat het nu vaak om 400 tot 500 kilo, terwijl dat in een kwalitatief goed jaar om gemiddeld 600 tot 700 kilo gaat.

Daarnaast zorgen problemen met phytophthora en puntrot ervoor dat telers vroegtijdig afscheid moeten nemen van een partij. Ook de vorst kan de oplopende prijs mogelijk ondersteunen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden