Agrifoto

Gewastour Aardappelen week 23

'Nog even doorpakken voor de regen'

4 Juni 2019 - Redactie Boerenbusiness

In de fotoreportage van afgelopen week was al te zien dat er veel activiteit is op de aardappelpercelen van de Gewastour. Ook in de eerste dagen van week 23 zet dit door. Er wordt op meerdere percelen bijvoorbeeld phytophthora bestreden. De telers verwachten overigens wel neerslag, waardoor het nog even doorpakken is.

Op het perceel in Middenmeer (Noord-Holland) staat het gewas er op dit moment goed bij. Ondanks de droogte, houdt de grond hier nog genoeg vocht vast. Op het aardappelperceel is een niet-kerende grondbewerking toegepast, wat resulteert in een goede vochthuishouding. 

Bestrijden van phytophthora
Op het Gewastourperceel in Scharendijke (Zeeland) is afgelopen dagen phytophthora bestreden met 2 kilo Video en een hechter. Deze hechter is toegevoegd omdat er na het spuiten neerslag word verwacht. De hechter moet ervoor zorgen dat het weer minder invloed heeft op de werking en het wegspoelen van het gewasbeschermingsmiddel. 

Het gewas op het aardappelperceel in Scharendijke (Zeeland) is in de rij gesloten.

Rond de start van de knolzetting viel circa 25 millimeter neerslag, wat het gewas erg goed heeft gedaan. Er kan echter nog geen duidelijke telling worden gedaan, omdat een aantal knollen nog te klein zijn om goed te tellen.

Snelle ontwikkelingen
Het aardappelperceel in Spijk (Gelderland) is van alle Gewastourpercelen als laatste gepoot, maar de ontwikkelingen op dit perceel gaan zeer snel. Op het perceel is dinsdag 4 juni 250 kilo patentkalie gestrooid. Ook is er Titus gespoten tegen herik en duivenkervel en Revus tegen de phytophthora.

Het perceel met Innovators in Spijk (Groningen) ontwikkelt zich erg goed.

Tijdens de opbouw van rug was het droog, waarna er maandag 3 juni een hevige regenbui viel. Daardoor zijn de ruggen ietwat afgespoeld. Verder staat het gewas op het perceel mooi egaal. 

Tweewassigheid 
Op het aardappelperceel in Fijnaart (Noord-Brabant) is sprake van lichte tweewassigheid. Een gedeelte van de planten is al gesloten in de rij, waar een ander deel nog boven moet komen. Opmerkelijk is wel dat deze 'nakomers' meer stengels tellen: 4 tot 5 stengels. 

De 'nakomers' op het perceel in Fijnaart (Noord-Brabant) hebben een goed opkomst van stengels.

Vochtgehalte aangevuld
Op het perceel in Goor (Overijssel) viel afgelopen week een fikse bui. Het vochtgehalte in de bodem is hierdoor weer aangevuld. Ook op dit perceel is al tegen phytophthora, met het bestrijdingsmiddel Revus. De bestrijding van onkruid is gedaan met Titus. 

Op het perceel in Goor (Overijssel) viel in week 22 ongeveer 12 millimeter neerslag.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden