Eigen foto

Gewastour Aardappelen week 24

Regen komt gewenst en op het juiste moment

11 Juni 2019 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Voor de meeste percelen is de neerslag op het juiste moment gekomen. Onder de grond komt de knolzetting op gang en ook beginnen percelen te sluiten. Op het perceel in Scharendijke (Zeeland) zijn zelfs de eerste bloemen waargenomen.

Op alle percelen van de Boerenbusiness Gewastour is de afgelopen week een bui gevallen. In Flevoland was zelfs sprake van extreme neerslag. De neerslag komt overigens wel op het juiste moment, want op de percelen komt de knolzetting nu op gang.

Voorlopen op vorig jaar
Het aardappelperceel in Scharendijke (Zeeland) loopt flink voor op vorig jaar, want toen was het perceel in week 24 nog niet gesloten. Het perceel is inmiddels helemaal gesloten en nog steeds blijven er nieuwe knollen bijkomen. De verwachting is dat wanneer er nog meer neerslag valt, deze knollen doorzetten. De neerslag is ook broodnodig, want dit perceel kan niet worden beregend.

Een vergelijking van het perceel in Scharendijke (Zeeland).

Op het perceel in Middenmeer (Noord-Holland) is donderdag 6 juni ruim 40 millimeter neerslag gevallen. "Deze neerslag is ook doorgedrongen tot dieper in de grond", zo geeft de teler aan. Boven de grond lijkt er weinig verschil te zijn in de hoeveelheid blad, vergeleken met week 24 vorig jaar. De neerslag van vorige week zal ongetwijfeld een positief effect hebben op de knolzetting. 

Een vergelijking van het perceel in Middenmeer (Noord-Holland).

Knolzetting begonnen
Op het aardappelperceel in Escharen (Noord-Brabant) is men begonnen met beregenen. Op het moment dat bleek dat er voldoende neerslag zou vallen, is de beregening echter weer aan de kant gezet. Toch is er wel een verschil zichtbaar tussen het deel dat wel beregend is en dat wat niet is beregend. Ten opzichte van week 24 in 2018 is er weinig verschil te zien. Op de percelen is een gelijk stadium zichtbaar van de sluiting van het perceel.

Een vergelijking van het perceel in Escharen (Noord-Brabant).

Het aardappelperceel in Hank (Noord-Brabant) is voor 75% gesloten. Ook is de knolzetting op gang gekomen. Op het perceel in Spijk (Groningen) is nog geen sprake van knolzetting, maar de groei zit er wel goed in. Naar verwachting komt de knolzetting op het perceel in Dronten (Flevoland) deze week op gang. Op dit perceel is maandag 10 juni ruim 30 millimeter gevallen, wat volgens de teler voorlopig even genoeg is.

Onregelmatigheden
Het Gewastourperceel in Voorst (Gelderland) staat er mooi op. Doordat het perceel wat bond is, zijn er wel onregelmatigheden zichtbaar. Op het perceel in Goor (Overijssel) viel minder neerslag dan gehoopt. "Ondanks de droogte zit de groei er nog wel goed in", zo laat de teler van dit perceel weten.

De planten op het perceel in Goor (Overijssel) kleuren naar tevredenheid. 

Het loof op het aardappelperceel in Fijnaart (Noord-Brabant) ontwikkelt zich goed, ondanks wat onregelmatigheden van de planten in de rij. Ten opzichte van vorig jaar toont ook dit perceel, gezien het loofstadium, weinig verschillen.

Een vergelijking van het perceel in Fijnaart (Noord-Brabant).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden