Eigen foto

Inside Gewastour week 32

Eerste proefrooicijfers lager dan vorig jaar

6 Augustus 2019 - 10 reacties

De eerste proefrooiingen van de aardappelpercelen van de Gewastour hebben in week 31 plaatsgevonden. Wat opvallend is, is dat deze proefrooicijfers een gemiddelde opbrengst laten zien die lager ligt dan de resultaten van vorig jaar.

Net zoals vorig jaar hebben de proefrooiingen in week 31 plaatsgevonden. Het groeiseizoen werd afgelopen jaar gekenmerkt door extreme droogte. Dat leverde destijds een gemiddelde opbrengst op van 37,6 ton. Daarbij moet echter gezegd worden dat de proefrooicijfers van de percelen van vorig jaar in verhouding hoger uitvielen dan de gemiddelde cijfers uit de sector. Dit had te maken met het feit dat een aantal percelen boven het gemiddelde scoorde.

Droge start van het seizoen
Net zoals 1 jaar geleden begon teeltseizoen 2019 zeer droog. Deze droge start is ook zichtbaar in deze proefrooicijfers. Met 36,7 ton is het cijfer 0,9 ton lager dan afgelopen jaar. Een kanttekening is dat dit jaar 2 van de 10 percelen niet beregend zijn, waar dat vorig jaar slechts 1 perceel was. De proefrooiingen hebben op dinsdag 30 juli plaatsgevonden, terwijl later in week 31 in heel Nederland nog neerslag is gevallen. Ook in de komende weken wordt meer neerslag afgegeven.  

Vooral in Oost-Nederland is het dit seizoen enorm droog. Veel percelen in het oosten zijn getekend door een afgestorven loofpakket. Het perceel in Goor (Overijssel) laat duidelijk zien hoe droog het is geweest tijdens de eerste maanden van het groeiseizoen. Bovendien kan op het perceel niet beregend worden. Met een opbrengst van 21,8 ton is dit proefrooicijfer de laagste van alle Gewastourpercelen.

De droogte is goed zichtbaar op het perceel in Goor (Overijssel).

Zuidwesten een stuk beter
De droogte van vorig seizoen was vooral zichtbaar in Zuidwest-Nederland. In Scharendijke (Zeeland) en Fijnaart (West-Brabant) deden vorig jaar 2 percelen mee aan de Gewastour. Deze percelen hadden te maken met erg lastige groeiomstandigheden, waardoor de opbrengsten laag uitvielen. Dit jaar komen de percelen beter uit de bus.

Net als vorig jaar kan het perceel in Scharendijke (Zeeland) niet beregend worden. In seizoen 2018 zorgde dit in week 31 voor een opbrengst van 19,6 ton. Dit was toen het perceel met de laagste opbrengst. Dit seizoen heeft het perceel meer regen mogen ontvangen, waardoor het proefroeicijfer uitkomt op 40,4 ton. Het perceel in Fijnaart (Noord-Brabant) kende vorig jaar een opbrengst van 29,2 ton en komt dit jaar uit op 39 ton.

Beregenen loont
De droogte van vorig seizoen heeft er tevens voor gezorgd dat veel telers goed voorbereid uit de startblokken zijn geschoten. Veel aardappeltelers zijn al vroeg in het seizoen begonnen met beregenen. Het perceel in het Brabantse Escharen is met 8 keer het vaakst beregend. Dit heeft geleid tot een opbrengst van 47 ton. 

De maatsortering op het perceel in Escharen (Noord-Brabant).

Alle Gewastourpercelen zijn in een tijdsbestek van 2,5 week gepoot. Het aardappelperceel in Scharendijke is als eerste gepoot (op 6 april) en het perceel in Spijk als laatste (26 april). Vorig jaar was de spreiding in deze data een stuk groter. Toen werd het eerste perceel op 29 maart gepoot en het laatste perceel op 16 mei. 

Proefrooicijfers
Vorig seizoen hebben 6 van de 10 telers eveneens deelgenomen aan de Gewastour. Deze percelen kunnen daarom met elkaar vergeleken worden. Daarnaast kunnen de percelen in Ens en Dronten vergeleken worden met de percelen in Marknesse en Biddinghuizen (die afgelopen seizoen mee hebben gedaan). Deze percelen bevinden zich in dezelfde regio. De percelen in Goor en Voorst worden niet vergeleken met vorig jaar, omdat deze percelen niet overeenkomen met de regio's van vorig jaar. 

  Opbrengst per
hectare 2019*
Opbrengst per
hectare 2018*
Verschil aantal keer
beregend
Gondsoort
Ens 36,9 57,0 -20,1 ton 2 Zavel
Escharen 47,0 41,1 +5,9 ton 8 Zand
Middenmeer 32,8 46,2 -13,4 ton 2 Klei
Hank 41,1 44,2 -3,1 ton 4 Zeeklei
Fijnaart 39,0 29,2 +9,8 ton 1 Zeeklei
Goor 21,8 n.v.t. n.v.t. Niet Zand
Spijk 32,1 38,0 -5,9 ton 1 Zeeklei
Scharendijke 40,4 19,6 +20,8 ton Niet Lichte klei
Voorst 40,7 n.v.t n.v.t 4 Rivierklei
Dronten 35,4 38,0 -2,6 ton 2 Zware klei
           
Gemiddeld 36,7 37,6 -0,9 ton    

* Van de bruto-opbrengsten is 15% afgetrokken, voor onder meer spuitsporen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden