Eigen foto

Gewastour Uien week 21

Wat is de opkomst op uienpercelen Gewastour?

20 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Nu de uien op de percelen van de Boerenbusiness Gewastour door het stadium 'vlagblad' heen zijn, is er gemonitord wat de opkomst op de percelen is. Boerenbusiness bezocht in week 21 alle uienpercelen van de Gewastour.

De opkomst van de uien is over het algemeen goed, en ook de telers zijn hier goed over te spreken. De opkomst is gedeeltelijk afhankelijk van de gezaaide hoeveelheid. In andere woorden: als er meer eenheden gezaaid zijn, dan komen er (onder normale omstandigheden) ook meer planten op.

Uienperceel Planten per m2, bij 3,8 eenheden*
Kortgene  79
Oeffelt  71
Zeewolde  85
Zweeloo 87
Kimswerd 68
Dronten  80
Tollebeek  87

*Voor de berekening zijn het aantal eenheden gestandaardiseerd tot 3,8 eenheden per hectare.

Resultaten
Op de percelen in Zeewolde (Flevoland), Zweeloo (Drenthe) en Tollebeek (Flevoland) zijn de meeste planten per m2 opgekomen, in verhouding tot het aantal gezaaide eenheden. Op de percelen in Kortgene (Zeeland) en Dronten (Flevoland) zijn juist minder planten opgekomen per m2 meter, in verhouding tot de gezaaide eenheden. In Oeffelt (Noord-Brabant) en Kimswerd (Friesland) is de opkomst per m2 het laagste. 

Op de percelen in Zeewolde en Tollebeek is vlak na het zaaien beregend. Op het Gewastourperceel in Zweeloo is kort voor het zaaien vloeibare kunstmest toegediend, waardoor het zaaibed bij het zaaien en de weken daarna nog vochtig was.

Aantal uien
Het aantal uien per m2 geeft vooral een indicatie van het aantal uien dat uiteindelijk geoogst zou kunnen worden. Op het perceel in Zweeloo staan de meeste uien per m2. Hierna volgen de percelen in Zeewolde, Tollebeek en Dronten. Op de percelen in Kortgene, Oeffelt en Kimswerd staan de minste uien op het perceel.

Perceel Planten per m2 Gezaaide eenheden per hectare
Kortgene  79 3,8
Oeffelt  71 3,8
Zeewolde  85 3,8
Zweeloo 94 4,1
Kimswerd 71 4,0
Dronten  85 4,0
Tollebeek  88 4,0

Tweewassigheid
Op het uienperceel in Kortgene is ook sprake van tweewassigheid. Op de foto is zichtbaar hoe een gedeelte van de uienplantjes 2 pijpjes telt, waar een ander gedeelte net door het stadium 'vlagblad' komt.

Op het perceel in Kortgene is sprake van tweewassigheid. 

Op het uienperceel in Zeewolde is duidelijk te zien dat de uien een achterstand hebben opgelopen door de hagel. Echter, de uien herstellen zich goed. Het overgrote deel staat dan ook in het eerste pijpje, al zijn er ook uien die nog onder de grond zitten. Het aantal planten per m2 zal mogelijk dus nog stijgen, maar wel met het gevolg dat er tweewassigheid optreedt.

Proefmethode
Het aantal uien per m2 wordt dit seizoen meerdere keren gemonitord. Om de monitoring zorgvuldig en betrouwbaar uit te voeren, wordt er gebruik gemaakt van 1 methode. In het bed wordt het aantal plantjes (middels de meetstok) over een lengte van 1 meter geteld. Het aantal getelde plantjes per rij (afhankelijk van het aantal rijen) wordt opgeteld. Dit cumulative aantal wordt vervolgens gedeeld door de breedte van het bed, waarmee het aantal getelde plantjes omgezet wordt naar het aantal plantjes per m2

De meetstok van Boerenbusiness meet steeds een lengte van 1 meter in het bed. 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden