Special Gewastour week 28

Ondanks droogte toch groei in aardappelen

13 Juli 2018 - Frank Vermeulen - 7 reacties

Ondanks de aanhoudende droogte, zien de percelen die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour er vitaal uit. Deze week viel er lokaal een kleine hoeveelheid regen, maar dat kon niet overal voor verlichting zorgen.

Het perceel met Innovators in de Johannes Kerkhovenpolder heeft relatief weinig last van de droogte in Nederland. Dat is voornamelijk te danken aan het feit dat het in Groningen wat koeler is dan in andere provincies. De gemiddelde temperatuur op dit perceel kwam begin juli uit op 16,6 graden Celsius. Op dit perceel viel deze week (week 28) ongeveer 7 millimeter regen.

Als we het perceel in de Johannes Kerkhovenpolder vergelijken met het warmste perceel (Fijnaart), dan komt het verschil uit op bijna 4 graden Celsius. Op dit perceel was het begin juli namelijk gemiddeld 20,2 graden Celsius. Het gewas op dit perceel is uitgebloeid en daarnaast is er bladvoeding meegespoten om het gewas vitaal te houden.

Minder regen in Spijk
Op het perceel in Spijk viel 'slechts' 1 millimeter. Vorige week was het op dit perceel nog noodzakelijk om te beregenen en het effect daarvan was meteen merkbaar. Er werd in totaal 15 tot 20 millimeter gegeven. Voordat er begonnen werd met het beregenen, is er stikstof gegeven (circa 135 kilo per hectare). Op dit perceel werden uiteindelijk 12 knollen per plant geteld.

Het gewas op het perceel in Middenmeer staat nog vol in bloei. Het perceel weert zich goed tegen de droogte. Net als op het perceel in de Johannes Kerkhovenpolder is de grond op dit perceel relatief koel. Het perceel is tot op heden zelfs het koelste perceel van de Gewastour; de gemiddelde temperatuur kwam begin juli uit op 16,3 graden Celsius. Dat is ruim 2 graden Celsius koeler dan het gemiddelde van alle percelen tezamen.

Op het perceel in Biddinghuizen was het wel warmer en daar kwam de gemiddelde temperatuur begin juli uit op 18,4 graden Celsius. De maxima liepen in de eerste 4 dagen van juli zelfs op tot boven de 26 graden Celsius. Afgelopen weekend is er voor de vierde keer beregend op dit perceel, er werd toen 25 tot 30 millimeter gegeven.Een overzicht van de stand van de gewassen in week 28.

Klik hier om naar de pagina van de Gewastour te gaan

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden