Special Gewastour week 31

Tropische temperaturen tergen Gewastour

1 Augustus 2018 - Frank Vermeulen

De aardappelpercelen met het ras Innovator, die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour, werden de afgelopen week geteisterd door tropische temperaturen. Echter, hoe warm was het nou echt op die percelen?

Eerder bleek al dat de maximumtemperaturen op het perceel in Hank fiks opliepen. Dat perceel was echter niet het enige perceel dat last had van de hitte. Welk perceel had het meeste te lijden onder de temperaturen en op welk perceel bleven de temperaturen wat lager? 

Hoge temperaturen in Biddinghuizen en Scharendijke
Afgelopen week werd de hoogste maximumtemperatuur gemeten op het perceel in Biddinghuizen. Hier werd 26 juli een temperatuur van 37,5 graden Celsius gemeten. De dag erop kwam de temperatuur uit op 36,9 graden Celsius.

Ook op het perceel in Scharendijke was het heet. Hier werd 27 juli een temperatuur gemeten van 37,4 graden Celsius. Opvallend is dat de temperatuur op dit perceel op 28 juli een maximum bereikte van 22,9 graden Celsius. Eerder bleek dat dit perceel kwetsbaar is door de droogte.

Het perceel waarop afgelopen week het vaakst een maximumtemperatuur van 30 graden Celsius werd gemeten, is Escharen. Het was afgelopen weken op dit perceel 5 dagen boven de 30 graden Celsius, met 2 uitschieters naar 35,4 graden Celsius. Op de percelen in Scharendijke, Fijnaart en Middenmeer steeg de temperatuur 2 dagen boven de 30 graden Celsius uit.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Waar werden op 26 juli 2018 de hoogste en laagste temperaturen gemeten?

Op het perceel in Scharendijke werd de laagste maximumtemperatuur gemeten (22,9 graden Celsius). Dat is bijna 7 graden Celsius koeler dan in Groningen. In de Johannes Kerkhovenpolder was de maximumtemperatuur op 28 juli 29,2 graden Celsius en in Spijk kwam deze uit op 27,9 graden Celsius.

Regionale verschillen
De regionale verschillen zijn groot.  Zo was de maximumtemperatuur in Spijk op 25 juli 27,1 graden Celsius, terwijl in Bocholtz 33,2 graden Celsius gemeten werd. In de Johannes Kerkhovenpolder werd op 28 juli 29,2 graden Celsius gemeten en in Scharendijke was dat 22,9 graden Celsius.Een overzicht van de maximumtemperaturen op de percelen van de Gewastour.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden