Special Gewastour week 36

Opbrengst 25 procent lager dan in 2017

7 September 2018 - Anne Jan Doorn

De Boerenbusiness Gewastour nadert het einde. De gewassen op de percelen zijn echter in veel gevallen al langer aan het einde, waarbij de gewassen soms zelfs al verschroeid zijn. Opbrengstverlagingen worden dan ook steeds duidelijker.

Op de aardappelpercelen van de Boerenbusiness Gewastour zijn in week 36 weer proefrooiingen gedaan. Hoewel de exacte gegevens in week 37 bekend worden gemaakt, is al wel duidelijk dat de opbrengsten ongeveer 25% lager liggen dan in 2017 gemiddeld werd behaald. 

De Gewastour zal vrijdag 14 september afgesloten worden met een seminar op de AgroTechniek Holland in Biddinghuizen. In aanloop daarnaartoe zullen diverse gegevens van de proefrooiingen bekend worden gemaakt (zoals het aantal ton per hectare en de onderwatergewichten).

Verschillen tussen percelen
Er kan in ieder geval geconcludeerd worden dat de verschillen tussen de percelen onverminderd groot blijven. Zo is het aardappelperceel in Spijk nog groen, terwijl de aardappelen op perceel in de Johannes Kerkhovenpolder (wat op een half uur rijden ligt) volledig verschroeid zijn. 

Het verschil heeft voornamelijk te maken met eventuele beregening. Op het perceel in Spijk is namelijk 6 keer beregend, terwijl dat in de Johannes Kerkhovenpolder slechts 1 keer is geweest. Ook de grondsoort maakt duidelijk een verschil, want die is in Spijk duidelijk zwaarder.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Het perceel in Spijk oogt nog groen, maar wordt 8 september 2018 doodgespoten.

Verschillen in de percelen
Er zijn niet alleen verschillende tussen de percelen zichtbaar, want ook binnen de percelen zijn duidelijke verschillen te zien. Dit is goed zichtbaar op het perceel in Biddinghuizen. Op dit perceel zal tevens een rooidemonstratie worden gedaan, na het seminar op de AgroTechniek Holland.De verschillen binnen het aardappelperceel in Biddinghuizen zijn groot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden