Een wereldrecord

Engelse boer teelt koolzaad topper

5 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Vorig jaar kwam de Britse akkerbouwer Tim Lamyman al in het nieuws toen hij het wereldrecord voor tarwe brak. Voor dit seizoen kan Lamyman er een record bijschrijven namelijk, die van koolzaad. Zijn perceel van 8,9 hectare bracht gemiddeld 6,14 ton per hectare op. Het geheim van Lamyman zit hem in het veelvuldig toedienen van bladmeststoffen.

In de derde week van juli oogstte de akkerbouwer zijn perceel Charger koolzaad. Twee weken ervoor werd het stuk van bijna 9 hectare doodgespoten met glyfosaat. Het vochtgehalte lag met 13,7 tot 12 procent vrij hoog. Voor het record werd echter een correctie van 9 procent vocht toegepast. De vrachten werden allemaal op een publieke weegbrug gewogen. Drie controleurs hielden bovendien een oogje in het zeil om te zien of alles volgens de regelementen verliep.

De opbrengst binnen het perceel varieerde van 5,5 tot maximaal 7,6 ton, waar een gemiddelde van 6,14 ton uit rolde. Het gehalte olie bedroeg 45 procent. Volgens Lamyman waren de hauwen ten tijde van het combinen erg bros waardoor verlies optrad. Ook de luchtvochtigheid was ten tijde van de proef met 78 procent erg hoog. Was dit gunstiger geweest, dan had de opbrengst nog beter geweest denkt Lamyman.

Lamyman heeft een akkerbouwbedrijf in Louth, graafschap Yorkshire, tegen de Noordzeekust aan. Het ras Charger kwam pas afgelopen jaar op de aanbevolen rassenlijst terecht. Op 14 augustus werd 2,5 kg/ha gezaaid in een wintergerststoppel. Het geheim van de kok is het voorkomen van plantstress. Zo wordt minimaal gebruik gemaakt van fungiciden en regelmatig een kleine dosis bladmeststoffen toegediend. Omdat de stikstof in kleine stapjes wordt toegediend kan de plant het direct opnemen.

Voor de bemesting gebruikte Lamyman de producten NHK en NHCa Delta vloeibare meststoffen. Deze bestaan uit 15 procent stikstof en 8 procent kali. In totaal werd zeven keer een bemesting uitgevoerd, vanaf het tweebladstadium. Dit zorgde ervoor dat geen stress werd waargenomen en het gewas lang groen bleef. Tijdens de bloei werden de sporenelementen calcium, borium en molybdeen toegediend. Wanneer de koolzaadplanten namelijk hun hauwen vormen zijn ze zeer gevoelig voor stress. Sinds vorig jaar worden deze producten ook in Nederland verkocht door het bedrijf FarmCoaching uit Dronten.

Vorig jaar brak Lamyman het wereldrecord tarwe telen met een perceel KWS Kielder wintertarwe waar 14,31 ton/ha van werd geoogst. Dit jaar wil hij proberen zijn eigen record te verbeteren, met wederom een perceel KWS Kielder. Hierop wordt eenzelfde bemestingsstrategie toegepast.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden