Budget 1,5 miljoen euro

Duitse boeren krijgen subsidie voor biobrandstof

14 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Duitse deelstaat Beieren trekt anderhalf miljoen euro uit om agrariërs te bemoedigen te investeren in trekkers die op biodiesel rijden. Wie deelneemt aan het programma RapsTrak 200 krijgt tot 7.500 euro subsidie bij aanschaf van een nieuw model. De biodiesel moet wel koolzaadolie zijn want, zo wordt ook aan dit gewas een positieve impuls gegeven.

De Beierse minister van Economische Zaken, Ilse Aigner, presenteerde gisteren het RapsTrak 200 programma, schrijft Agrarheute. Dat doet de deelstaat samen met de Beierse land- en tuinbouworganisatie; BBV. Het getal 200 in de projectnaam staat voor het doel. Aigner wil namelijk 200 landbouwtrekkers in haar staat op koolzaadolie laten rijden. Naast de aanschaf van een nieuw model wordt ook subsidie op het ombouwen van bestaande trekkers gegeven.

De Beierse overheid en BBV vergoeden maximaal 80 procent van de koolzaadolie-techniek, wat inhoudt dat tot 7.500 euro is te ontvangen. Niet alleen boeren, maar ook loonwerkers, gemeentes en werktuigen coöperaties mogen deelnemen.

Voor koolzaadtelers in Zuid-Duitsland snijdt het mes aan twee kanten. De benodigde koolzaadolie wordt namelijk lokaal verbouwd en verwerkt bij Juraps. Zij verwerken jaarlijks 2.000 ton koolzaad om biobrandstof van te maken. Volgens de producent zijn alle problemen uit het verleden nu opgelost. Common railmotoren kunnen volgens Juraps ook met biodiesel overweg. De prijs van hun biodiesel ligt gemiddeld 20 cent onder de prijs van diesel.

De geteelde koolzaad levert niet alleen olie op. Twee derde van het product bestaat uit schroot, wat afgezet wordt als eiwitrijk veevoer. ‘Dit voorkomt dat Beierse bedrijven genetisch gemodificeerde soja moeten inkopen’, stelt minister Aigner. Daarmee wordt de staat minder afhankelijk van toevoer uit Zuid-Amerika. Dat maakt de koolzaadteelt levensvatbaar voor deze regio.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden