Kritiek groeit

Nordzucker zet plannen Afrika in ijskast

1 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het Duitse suikerconcern Nordzucker zet haar plannen voor uitbreiding in Afrika in de ijskast. Dat gaat met name op voor de betrokkenheid in Zambia waar de plannen het verst gevorderd waren. Dit schrijft de Hannover Allgemeine.

In het voorjaar kondige CEO Hartwig Fuchs nog aan een fabriek in Zambia te bouwen voor rietsuiker. Het zou om een investering gaan van 300 miljoen dollar, waarvan ook een deel in infrastructuur zou gaat te zitten. Het bedrijf zou nu echter tegen verschillende problemen aanlopen. Zo is de noodzakelijke watervoorziening voor de grondstofproductie een probleem, maar ook het vinden van voldoende en gekwalificeerd personeel. Nordzucker vindt daarom het risico te groot.

Verder zou de daling van de suikerprijs een reden zijn voor de terugtrekking. Nordzucker zag de winst in de eerste helft van het jaar met  70 procent kelderen tot 53 miljoen euro. Doordat niemand weet hoelang de berenmarkt in suiker aanhoudt, ligt het niet voor de hand om vele miljoenen in Afrika uit te geven. Ook projecten in landen als Tanzania, Kenia en Mozambique zijn - op zijn minst voorlopig - in de ijskast gezet.

Het concern zelf zegt nog niets te hebben besloten. Maar Duitse bietentelers zou het wel goed uitkomen als de plannen worden verworpen. Velen zijn bang dat de suikergigant miljoenen euro’s aan bietengeld verkwanseld. De afgelopen namen de kritische geluiden toe, omdat een totaalplan voor de komende tien tot vijftien jaar ontbrak, evenals een duidelijke doelstelling.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden