EU hoeksteen toekomstige handel

Opslagcapaciteit graan onvoldoende binnen EU

16 December 2014 - Redactie Boerenbusiness

Er moet meer geïnvesteerd worden in verbetering van de infrastructuur en opslagcapaciteit van de sector voor graan en oliehoudende zaden binnen de Europese Unie. Dat optimaliseert de handel en zorgt ervoor dat de intensieve veehouderij in de EU goede toegang tot voer heeft, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de Rabobank en Copa-Cogeca.

De Rabobank benadrukt dat de EU-toeleveringsketen voor graan en oliehoudende zaden vele investeringsmogelijkheden biedt. In 2014 werd er een hogere graanoogst dan gewoonlijk binnengehaald in de Europese Unie en nieuwe prognoses van de Europese Commissie tonen dat deze trend aanhoudt tot 2024. De EU werd dit jaar de grootste tarwe-exportmarkt ter wereld en zal de hoeksteen van de toekomstige handel gaan vormen. De opslagcapaciteit is momenteel echter niet voldoende en dat blijft tot 2024 ook zo - tenzij er actie wordt ondernomen.
 
Max Schulman, voorzitter van de granenwerkgroep van Copa-Cogeca: 'Gezien de recordoogst van dit jaar en de moeilijkheden waar we qua grondstofstromen in de komende decennia mee zullen kampen, komt het inzicht op een zeer gunstig moment. De trend in graanproductie vormt een bevestiging van het feit dat meer grondstoffen vanuit het achterland getransporteerd zullen worden. Partijen moeten een oplossing vinden voor de huidige knelpunten in de opslaginfrastructuur om het langetermijnpotentieel te verzilveren en de wereldwijde handel te optimaliseren. Willen we boeren laten profiteren van de interne markt, dan moeten we de opslagcapaciteit strategischer inrichten.'
 
Volgens Vito Martielli, analist granen en oliehoudende zaden bij de Rabobank biedt de logistieke infrastructuur voor graan en oliehoudende zaden binnen de EU investeringsmogelijkheden. ‘Oost-Europa wordt het gebied met de voornaamste groei dankzij opbrengst- en exportpotentieel. Dit vormt kansen voor grote mondiale partijen en West-Europese inzamelaars die hun inkoopmogelijkheden willen diversifiëren. Groei in Duitsland en Frankrijk wordt voornamelijk verwacht in de inkoop in eigen land. Partijen met pan-Europese ambities moeten daarom via logistieke middelen hun inkoopmogelijkheden in Oost-Europa vergroten, aanwezig zijn in de Zuid-Europese bestemmingslanden en de binnenlandse inkoop in hun thuislanden versterken.'
 
Copa-Cogeca dringt er daarom bij de EU op aan om projecten voor deze doeleinden op te nemen in Junckers investeringsplan ter waarde van 315 miljard euro. Er is immers een groot potentieel om groei en werkgelegenheid voor en na de primaire productie te stimuleren en om meer mensen weer aan het werk te krijgen. Copa-Cogeca gelooft dat de landbouw in de EU een sleutelelement in het plan moet vormen. De sector speelt namelijk een belangrijke rol in het versterken van de economie, met name op het platteland in de Europese Unie. Van de 1.000 ingediende aanvragen hebben er echter weinig tot geen betrekking op de landbouw. Hier moet verandering in komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden