Grootste groei zuidelijk halfrond

Hoogtepunt biologische landbouw nog niet bereikt

10 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het gaat goed met de biologische sector wereldwijd. Die conclusie valt op te maken uit een rapport, opgesteld door de Research Institute of Organic Agriculture. Hieruit blijkt dat in 2013 de totale markt voor biologische producten goed was voor een omzet van 55 miljard euro. Wereldwijd zijn twee miljoen biologische producenten actief. De meeste vind je in India. De grootste omzet wordt echter in de Verenigde Staten behaald. Australië heeft het grootste areaal biologische landbouwgrond.

5,6

miljoen

hectare biologische landbouwgrond kwam er in 2013 bij wereldwijd

Met een omzet van 24,3 miljard euro is in de Verenigde Staten de biologische sector het grootst. Duitsland volgt met 7,6 miljard euro. Frankrijk komt op plek drie, met 4,4 miljard euro. China is in de ranking van 2013 voor het eerst opgenomen. De biologische markt is daar goed voor 2,4 miljard euro. Het land komt daarmee binnen op plaats vier. Consumenten in Zwitserland besteden het meeste geld aan biologische producten In totaal 210 euro per persoon per jaar. Denemarken staat met 163 euro op plek twee en Luxemburg op drie.


Europa domineert de cijfers als het gaat om omzet en uitgave. Echter, de grootste producenten komen vaak ergens anders vandaan. Zo telt India de meeste biologische boeren. In totaal 650.000.Uganda volgt met 189.610 en op drie staat Mexico met 169.703. In totaal werd in 2013 43,1 miljoen hectare wereldwijd biologisch verboerd. Een groei van 5,6 miljoen hectare ten opzichte van 2012 en een verdubbeling van oppervlakte in tien jaar tijd.

De meeste biologische landbouwgrond ligt in Australië. In totaal 17,2 miljoen hectare. Daarvan is 97 procent grasland. Op het continent Oceanië is ook de grootste groei in areaal waargenomen. Maar liefst 42 procent in een jaar tijd. Argentinië en de Verenigde Staten volgen qua areaal op twee en drie. Na Oceanië is Europa het grootste continent qua bio-landbouw, met 27 procent van het totale areaal. Dat komt neer op 11,5 miljoen hectare.

In vergelijking met het totale landelijke areaal landbouwgrond komen vooral kleine landjes goed naar voren. Bovenaan staan de Falklandeilanden. Daar is ruim 36 procent van het totale areaal biologisch. Liechtenstein staat met 31 procent op twee en Oostenrijk met 19,5 procent op drie. In totaal zijn er elf landen wereldwijd waar meer dan 10 procent van het totale areaal biologisch wordt beboerd. Nederland komt in de grafieken echter nergens naar voren.

Het rapport geeft bij sommige onderwerpen echter wel een erg vertekend beeld. Kleine landjes, waar relatief weinig landbouw wordt bedreven, komen er het beste uit bij de biologische meetlat. Opvallend is ook dat veel ontwikkelingslanden hoog staan in de ranglijst staan wat betreft het aantal biologische bedrijven. Wederom levert dat een krom vergelijk op.


Het areaal biologisch beboerde landbouwgrond nam in een jaar tijd met 5,6 miljoen hectare toe. In ongeveer tien jaar tijd is de oppervlakte bijna verdubbeld.


De Verenigde Staten heeft verreweg de meeste omzet binnen de biologische retail sector. Europa speelt een dominante rol. China staat voor het eerst in de ranglijst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden