GLB eisen versoepeld

Veldleeuwerik wordt officieel erkend in Brussel

25 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness - 56 reacties

Agrarische ondernemers die zijn aangesloten bij Stichting Veldleeuwerik hebben definitief de toezegging dat zij hun vergroeningseisen praktischer mogen invullen. Dat maakt de stichting op 25 maart bekend. De uitspraak volgt na een jaar onderhandelen met de Europese Commissie en het ministerie van EZ, die hiervoor in Brussel heeft gepleit. Telers kunnen zo flexibeler omgaan met het invullen van akkerranden en vanggewassen.

Aangesloten telers mogen flexibeler omgaan met de GLB eisen. Regels worden op een boeren manier ingevuld

Directeur Henk Heinhuis is bijzonder ingenomen met de toezegging. Het houdt in dat Stichting Veldleeuwerik door Brussel serieus wordt genomen. ‘Het is een eerste aanzet. Uiteindelijk willen we graag dezelfde status in Europa die ook de biologische landbouw heeft’, legt hij uit.

‘Met het Veldleeuwerik vergroeningspakket kunnen de GLB eisen op een boeren manier worden ingevuld. Een gecertificeerde teler toont aan dat hij vanuit al is gemotiveerd om zich voor duurzame landbouw in te zetten. Het is niet zomaar iets. Het vergroeningspakket is een onderdeel van het Veldleeuwerik certificaat.’

Ben je als teler actief binnen Stichting Veldleeuwerik, dan krijg je meer keuzemogelijkheden bij de verplichting om 5 procent van het areaal als ecologisch aandachtsgebied in te vullen. ‘Zo hoeven akkerranden niet per se te overwinteren, moeten vanggewassen minimaal 8 weken op het land staan – in plaats van 10 weken – en wordt de aanleg van akkerranden flexibeler’, legt Heinhuis uit.

‘Akkerranden mogen een breedte van 1 tot 20 meter beslaan. Er zijn minder restricties zodat je geren in een perceel als akkerrand kunt bestempelen, waardoor de akker efficiënter is te betelen. De aanvullende betaling voor vergroening hoeft niet langer 30 procent te bedragen.’

Heinhuis benadrukt dat dit slechts een eerste stap is. Bij hervorming van het GLB beleid hoopt de directeur mee te kunnen helpen aan het versimpelen van het GLB beleid. Duurzaamheidscertificaten kunnen daar bijvoorbeeld aan bijdragen. Veldleeuwerik maakt hier al gebruik van, dus de stichting ziet voor zichzelf kansen liggen. In Frankrijk is een soortgelijke organisatie actief. Maar, ook in Duitsland, Groot-Brittannië en Denemarken zijn initiatieven gestart, weet Heinhuis.

Veldleeuwerik telers krijgen binnenkort een brief thuis waarin alle mogelijkheden en spelregels voor vergroening worden uitgelegd door de stichting. Het doel is volgens Heinhuis niet om meer telers over de streep te trekken en zich aan te sluiten. Het is slechts een onderdeel van het grote geheel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
56 reacties
Bram 25 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10862820/Veldleeuwerik-wordt-officieel-erkend-in-Brussel]Veldleeuwerik wordt officieel erkend in Brussel[/url]
Zorgwekkend.
Het is serieus de moeite waard om juridisch te laten onderzoeken of hier sprake is van discriminatie. Want velen kunnen niet lid worden omdat de groepen vol zijn. Daar kan LTO zich is een keer echt z'n tanden laten zien aan ons als leden.

Als dit doorgaat kan de belachelijke hoge bijdrage van Cosun naar beneden. Dit is immers sponsering naar telers die minder streng aan GLB regelgeving doen. We zijn een coöperatief dus iedereen is gelijk! Geen onderscheid in achtergrond enkel in uitbetaling naar kwaliteits verschillen van de geleverde suikerbiet zoals beschreven in de leveringsvoorwaarden van Suiker Unie.

*Deel verwijderd wegens het overtreden van de forumregels/ Forumbeheerder
kluit 25 Maart 2015
Het is en het blijft een nutteloze club heeft geen enkele toegevoegde waarde wat ik hoor van collegas die wel lid zijn of waren is dat de animo om deel te nemen sterk afneemt kost blijkbaar veel tijd je moet aanwezig zijn wordt oeverloos gezeurd over onderwerpen waarvan je de uiteindelijke conclusie zelf ook wel kunt bedenken
erik 25 Maart 2015
hoge bijdrage van Cosun is al lang verlaagd, is slechts één jaar buitensporig geweest. Volgens mij kan iedereen lid worden. Ik betwijfel alleen of de gemiddelde forum deelnemer hier dat wil?
j. lod 25 Maart 2015
Re op kluit, waarom heb jij je kluit genoemd? Zegt mij genoeg.
j. lod 25 Maart 2015
Re op kluit, waarom heb jij je kluit genoemd? Zegt mij genoeg.
bookeskook 25 Maart 2015
Ik wens dhr Heihuis proficiat met het feit dat zijn pleidooien blijkbaar in Brussel zelfs indruk maken. Het is wel jammer dat het niet meer is dan dat we tot nu toe zien. Hij geeft zelf ook al aan dat dit geen redenen zijn om aan het project mee te gaan doen. Hiermee wordt volgens mij de meerwaarde van het project voor de deelnemers niet echt vergroot. Dat betekent mijns inziens dat telers die voor zichzelf werken binnen hun bedrijf aan verduurzaming (hetgeen ik wel zinvol en renderend vind) zonder bedrijfsbezoeken van adviseurs en studiegroepen wellicht het beste bezig zijn immers zij gebruiken de minste input van kilometers en manuren.
Erf uil 25 Maart 2015
Bram heeft wel een punt het is wel zorgwekkend en discriminerend. Ik weet zeker dat elke teler duurzaam bezig is, je bent een dief van je portemonnee als je dat niet doet. Wat mij stoort is dat veldleeuwerik waar ik niks op tegen heb, gewoon moet toegeven dat het een commerciële studieclub is , niks meer en niks minder.
GLB prima, gelijke monniken gelijke kappen, je krijgt "groen" geld als je duurzaam boert. Nu wordt er met twee maten gemeten, de gewone eerlijke boer die zich aan de EU regels houdt en de uitzondering boer omdat hij 10 keer per jaar samen een biertje drinkt met zijn collega's een eigen plan schrijft met de grootste onzin , doelstellingen die je niet hoeft te halen als je maar een goed smoesje hebt.

Het is eigenlijk gewoon 1 grote cursus van liegen en bedriegen of hoe belazer ik de consument/overheid

Het is een wassen neus en het is inderdaad discriminatie.
Ik feliciteer HH zeker niet, ik condoleer hem liever, het is een zwarte dag voor de akkerbouw. Veldleeuwerik zal zeker weer onder druk komen te staan, veel discussie over het nut en de onzin.
Je kunt er op wachten dat de eerste afnemers (sponsors) weer afhaken omdat er niks meer uit de markt gehaald kan worden. LTO die feliciteer ik wel want dankzij dhr Haanstra valt groenbemesting onder vergroening en dat is top!!! Op alle kanten is dat waar veldleeuwerik voor wil staan, : duurzaam, efficiënt en goed inpasbaar in de bedrijfsvoering en daar hoef je echt geen lid van te zijn, gewoon ZELF doen!

Ben het wel verder eens met de strekking van bookeskook!
Lenno 25 Maart 2015
Beangstigend
Wij passen op ons akkerbouwbedrijf niet kerende grondbewerking toe. Hebben op 50% van ons areaal vanggewassen staan en proberen in het voorjaar zonder glyfosaat een onkruidvrij zaaibed te maken. Kortom kan ik wel stellen dat we beter bezig zijn dan de gemiddelde Veldleeuwerikdeelnemer. Ik wil alleen niet bij die club horen vanwege de administratieve rompslomp en verplichtingen die er aan vast zit. Alleen door een goed verhaal krijg je een papiertje waarmee je onder een aantal eisen van de overheid uitkomt. Ik vind het dus beangstigend dat de overheid zo met de landbouw om gaat
S. Franken 25 Maart 2015
Beangstigend, discriminatie, zorgwekkend, bedreigend.... Het lijkt Holleeder wel.
Tijd dat OM deze volgelzangclub maar is goed onder de loep moet nemen.
nuchter boertje 25 Maart 2015
Lezen is ook niet iedereen zijn sterkste kant op dit forum.
Er zijn 3 toezeggingen gedaan, 8 weken ipv 10 groenbemester vernietigen, vogelrand mag eerder dan 31 dec ondergewerkt worden en de laatste is ipv minimaal 3 meter 1 meter groenstrook.

Now wow wat een voordeel zeg????!!!
Niks dus ,peanuts.
Ik vind het dan ook een aanfluiting van niks en Veldleeuwerik kan dan veel bombarie maken maar het is totaal niet wat ze twee jaar geleden hoopte. (certificaat voldoet aan vergroeningswetgeving)

Ik wens ze er veel succes mee en als ze met deze 3 voordeeltjes gelukkig van zijn, mooi toch. Hoe zeggen we dat hier: een kinderhand is snel gevuld.

Enige domper vind ik dat Haanstra er zo enthousiast over doet terwijl hij openlijk afstand neemt van Veldleeuwerik. Dan moet je ook nu geen uitspraken doen.
Ja ,ik ben ook blij dat hij (Haanstra) de groenbemester als groen gewas heeft geregeld, dat zijn we allemaal.
Lenno 26 Maart 2015
Ik ben ook zeer blij met de inspanningen van LTO. Maar wat ik niet begrijp dat een iemand die iets op papier zet (waar misschien de helft maar van klopt) een andere behandeling krijgt dan iemand die misschien wel beter en duurzamer bezig is.
Gelukkig voor ons is de invulling van het GLB op ons bedrijf geen probleem en hoeft er in onze bedrijfsvoering niets te gebeuren.
roteregflevoklei 26 Maart 2015
Het is eigenlijk een afgang wat bereikt is, het is een net als een voetbalwedstrijd of politieke zetels verliezen en toch feest vieren. Die 8 weken kun je zelf ook wel op papier kloppend maken, met het vroeger onderwerken van de vogelrand gaan er ook meer veldvogels ten onder. en voor die 1 meter groenstrook moet een forse investering gedaan worden in smalspoortrekker met een 1 meter zaaiviool.
Joop 26 Maart 2015
Je bent een mooie spreker roteregflevoklei, je kan het altijd prachtig scherp neerzetten en het mooiste is je raakt wel de gevoelige snaar en ja ik moet zeggen je hebt vaak gelijk.(vaak is niet het woordje altijd)

Als jij nu is lid wordt van de VNL partij kan je woordvoerder worden voor de landbouw.
Aad 26 Maart 2015
Ik vind die hele veldleeuwerik gewoon een zielige bedoeling.
dirk 27 Maart 2015
ben blij dat er zoveel weerstand is
Hein 28 Maart 2015
Ben zelf lid van de club, ga mij er ook aan storen dat de doelstellingen aan het veranderen zijn. Speerpunt is nu het GLB geworden omdat er bij de productafnemers eigenlijk geen animo is voor veldleeuwerik. Dat de Cosun en agrifirm wel een ha premie kunnen betalen word er op bestuurlijk niveau even doorgedrukt. De consument zit blijkbaar niet de wachten op dit keurmerk.
Inderdaad is het GLB een lachertje wat ze daar mee bereiken, daar schiet je nou niks mee op en doet af aan de duurzaamheid, minder lang groenbemesting, sneller de vogelrand omwerken en een smallere akkerrand. Alledrie minder duurzaam zou ik zeggen.
kluit 29 Maart 2015
j. lod schreef:
Re op kluit, waarom heb jij je kluit genoemd? Zegt mij genoeg.


Ik zou zeggen geef dan een eigen reactie (is welkom) waarom deze club wel toegevoegde waarde heeft ik kan het niet ontdekken dit geld overigens voor meerdere organisaties en instanties Veel wordt opgedrongen door partijen die een schijnveiligheid willen creeren een voorbeeld is de voedselveiligheid (globel nep) kost veel geld en tijd en de toegevoegde waarde ontgaat mij volkomen zeker gezien dat wij als teler op veel zaken niet of nauwelijks invloed kunnen uitoefenen (vogel overlast met als grotere kans salmonella besmettingen) ik heb hier de provincie overigens al een brief gestuurd alleen de provincie komt niet veel verder dan het zal wel meevallen
Stefan 30 Maart 2015
Langzaam gaat het kaarsje uit voor Veldleeuwerik.

Weet je wat ik grappig vindt?
Telers die lid zijn geven nu ook toe dat het nu na een jaar of 5 niet meer zo zinvol is. (Dat had ik me wel in vijf minuten kunnen bedenken)

Ik sprak onlangs een deelnemer die me vertelde dat hij absoluut niet een bord op z'n erf wilde hebben van Veldleeuwerik. Hij was er helemaal klaar mee om zich naar zijn collega s te verdedigen. Nu 5 jaar lid te zijn gaat het hem steeds meer steken en hij loopt hij ook vast met het nut en noodzaak van het lidmaatschap.

Op de vraag ga je er nog mee door, was het antwoord: " ik weet het niet, maar ik weet wel dat ik niks meer ontvang voor mijn peen, ui en aardappelen". De 50 euro per ha van Cosun is niet kostendekkend. Bedrijfseconomisch gezien moest hij er mee stoppen vond hij zelf.

Toen zei ik, dan doe je dat toch en toen kwam het hoge woord er uit... daar denk ik ook over na. "lid worden was een proces van overtuiging, maar er weer mee stoppen is anders, dat is vast stellen dat dit niet de goede weg is daar heb je wel even meer tijd voor nodig.
Maarten 31 Maart 2015
Veldleeuwerik is voor de wijkers. Wellicht niet opgevallen maar de grote bedrijven (blijvers) is nagenoeg niemand lid. Die hebben wel wat beters te doen. Bij Veldleeuwerik denk je "aan het tuinpad van mn vader". Dat was toen en toen was het goed....

succes ermee.

Wij kijken naar de toekomst!
Geen tijd voor onzin en gekeuvel, rendement en resultaat daar gaat het om!
Vogelfluiter 31 Maart 2015
Maarten, stap in je auto en kom uit de provincie. Genoeg grote akkerbouwers in Flevoland die deelnemen.
Uhh 31 Maart 2015
Waarom zijn grote akkerbouwers per definitie blijvers?
Boer jan 31 Maart 2015
Vogelfluiter schreef:
Maarten, stap in je auto en kom uit de provincie. Genoeg grote akkerbouwers in Flevoland die deelnemen.

Zit n kern van waarheid in, sommige grote telers worden door hun afnemers "gemotiveerd" om deel te nemen, bv agrico en cosun. Ken er zelf een aantal die afgehaakt zijn na 1 jaar, doordat juist deze grotere telers voorlopers kunnen zijn en deelname aan de veldleeuwerik club geen meerwaarde biedt.
Leuk voor de volgers om hun aanpak aan te horen, maar niet voor diegene die t ondernemen.
kluit 2 April 2015
Het valt wel op dat nog geen enkele teler die met de club mee doet een positieve reactie geeft op dit forum
kluit 2 April 2015
Het valt wel op dat nog geen enkele teler die met de club mee doet een positieve reactie geeft op dit forum
kluit 2 April 2015
Het valt wel op dat nog geen enkele teler die met de club mee doet een positieve reactie geeft op dit forum
kluit 2 April 2015
Het valt wel op dat nog geen enkele teler die met de club mee doet een positieve reactie geeft op dit forum
veldleeuwerik deelnemer 2 April 2015
Er is afgesproken dat we als Veldleeuwerik deelnemers niet meer reageren op het BB forum.

Jammer, ik was het er ook niet mee eens, maar het is besloten.
veldleeuwerik deelnemer 2 April 2015
Er is afgesproken dat we als Veldleeuwerik deelnemers niet meer reageren op het BB forum.

Jammer, ik was het er ook niet mee eens, maar het is besloten.
juun 2 April 2015
Vrije meningsuiting is een groot goed stelletje slaven
roteregflevoklei 2 April 2015
Echte veldvogeldeelnemers schamen zich kapot wat er bereikt is alle bereikte doelstellingen zijn minder duurzaam. Vele juist grotere bedrijven (wijkers) met veel bieten zijn destijds ingestapt vanwege de 50 euro premie per ha ze hebben het dus alleen om het geld geld geld gedaan. Voor de kleinere bedrijven(blijvers) kon dit niet uit omdat de kosten hoger waren dan de bietenpremie (te weinig ha ha has) Met zijn allen afspreken om als veldleeuwerik deelnemer niet meer te reageren op BB komt omdat ieder standpunt door roteregflevoklei(blijver)met de waarheid onderuit geschoffelt wordt (schoffelen is nog duurzaam ook)
kluit 3 April 2015
veldleeuwerik deelnemer schreef:
Er is afgesproken dat we als Veldleeuwerik deelnemers niet meer reageren op het BB forum.

Jammer, ik was het er ook niet mee eens, maar het is besloten.


Lijken wel praktijken uit een grijs verleden, geeft wel aan dat het project gedoemd is om te mislukken Wanneer men niet bereid is om transparant hun beleid of ideeen naar buiten uit te dragen en wat uiteindelijk hun doel is tja
bas 3 April 2015
Blijkt maar weer, het gaat erom wie je op pad stuurt. de boodschap is niet van belang.Achterlijk gedoe met niet meer op forums reageren Je zou haast denken dat die club niet deugt,of dat ze wat te verbergen hebben.
wiedegflevoklei 3 April 2015
Zou het ook een ietsiepietsie kunnen dat de reden waarom Veldleeuwerikdeelnemers er voor kiezen om geen energie meer te steken in BB-discussies is dat het rendement nul is. Veldleeuwerik is niets en kan ook niks worden, is de algemene mening toch? Duurzaamheid, iedereen is al duurzaam, nooit iets anders geweest trouwens?? Klein voorbeeld: Twee leden van een studieclub waren het over 1 ding eens, geen van beiden kon ook maar ergens 1 druppel aan spuitmiddel besparen. Daar is het spul veel te duur voor immers. Klein detail: de een spoot het dubbele van de ander.
Vraag aan de deskundigen hier: is de vergoeding voor V-deelnemers nu te hoog of te laag? Zijn de regels te strict of te los?
Deelname aan zo'n initiatief kan op 2 manieren: alleen om de premie op te strijken en er vooral geen energie in steken. Of door open te staan voor zienswijzen die net wat anders zijn dan die je op je eigen erf tegenkomt.
wiedegflevoklei 4 April 2015
bij nader inzien toch niemand die behoefte heeft aan transparantie of aan een inhoudelijke discussie? Of hebben jullie wat te verbergen soms?
Piet Hein 5 April 2015
veldleeuwerik deelnemer schreef:
Er is afgesproken dat we als Veldleeuwerik deelnemers niet meer reageren op het BB forum.

Jammer, ik was het er ook niet mee eens, maar het is besloten.



Dit is niet serieus mag ik hopen
wiedegflevoklei 5 April 2015
Piet Hein schreef:
veldleeuwerik deelnemer schreef:
Er is afgesproken dat we als Veldleeuwerik deelnemers niet meer reageren op het BB forum.

Jammer, ik was het er ook niet mee eens, maar het is besloten.



Dit is niet serieus mag ik hopen


Is het noodzakelijk of slim om ergens op te reageren? Soms wel soms niet. Onlangs had Radar een onderwerp over de landbouw. LTO koos om daar niet op te komen draven, omdat zinnige discussie niet mogelijk zou zijn. Was dat slim of niet?

Of ligt de reden bij de andere kant: blijkbaar is/was het niet aantrekkelijk genoeg om mee te doen. Zo maakt VL de afweging om geen energie in deze site te stoppen. Dat wil niet zeggen dat VL tegen transparantie is. Alleen hier niet.
kluit 6 April 2015
Ik blijf het maar een vreemde club vinden, niet willen of kunnen of mogen communiceren met de buitenwereld ik mag toch hopen en verwachten dat ze hun doelstellingen of hun einddoel aan het papier hebben toevertrouwd (het woord duurzaam kennen we nu wel) anders is het wel een hele zielige beweging aan het worden Volgens mij is openheid de enigste en juiste manier om transparant over te komen en dan kan iedereen zijn eigen afweging maken of deze club een toegevoegde waarde heeft


Het zou de club sieren om hun uiteindelijke doel snel openbaar te maken
Piet Hein 6 April 2015
Als ze het niet willen, dan kan ik me dat heel goed voorstellen (het heeft toch weinig zin hier te reageren)
Als ze het niet mogen, dan zouden ze zich af moeten vragen of het verstandig is om lid te blijven van die club.
Boer jan 6 April 2015
Heb zelf n jaartje meegedaan binnen de veldleeuwerik, daarna mezelf en de club afgevraagd wat het doel of vervolg zou zijn, div organisatoren binnen de stichting gevraagd,,,,,, ook geen antwoord. Ben er dus uit gestapt. Niet reageren is gewoon n strategie,, hele slechte als je t mij vraagt.
Gert Jan 6 April 2015
Het klopt half dat we niet mogen reageren, het is een advies van het bestuur en de directie.

We zitten als Veldleeuwerik nu in een hele lastige situatie. Het moet nu gaan gebeuren, en ja het EU GLB verhaal is een teleurstelling. Tweede probleem is dat het onze partners niet of nauwelijks lukt om meer uit de markt te halen met het veldleeuwerik logo/productie systeem.

Gevolg is dat men bang is dat met name de jongere (dat zijn ook de kritische) leden uit gaan stappen. De input zowel financieel als tijd voldoet niet aan het rendement. De jonge boer is (terecht) kritisch op het rendement van een lidmaatschap als deze.

Gaat het dan niet goed? Neen, we zijn met elkaar veel vooruit in kennis gekomen met alles wat met de bodem te maken heeft. Dat is mooi en was ook een doelstelling. Nu het vervolg ons niet lukt staan we als actieve leden voor een cruciaal punt om een spiegel voor ons te houden.

Ik ben er ook nog niet uit.

Gert Jan.
kluit 6 April 2015
Gert Jan schreef:
Het klopt half dat we niet mogen reageren, het is een advies van het bestuur en de directie.

We zitten als Veldleeuwerik nu in een hele lastige situatie. Het moet nu gaan gebeuren, en ja het EU GLB verhaal is een teleurstelling. Tweede probleem is dat het onze partners niet of nauwelijks lukt om meer uit de markt te halen met het veldleeuwerik logo/productie systeem.

Gevolg is dat men bang is dat met name de jongere (dat zijn ook de kritische) leden uit gaan stappen. De input zowel financieel als tijd voldoet niet aan het rendement. De jonge boer is (terecht) kritisch op het rendement van een lidmaatschap als deze.

Gaat het dan niet goed? Neen, we zijn met elkaar veel vooruit in kennis gekomen met alles wat met de bodem te maken heeft. Dat is mooi en was ook een doelstelling. Nu het vervolg ons niet lukt staan we als actieve leden voor een cruciaal punt om een spiegel voor ons te houden.

Ik ben er ook nog niet uit.

Gert Jan.


Dat is nu het verhaal er hangt een directie en bestuur boven die goed voor zich zelf zorgen
Deze directie creeert naar mijn in ziens een probleem wat er niet is om maar zichzelf in stand te houden
Het voorbeeld wat u aanhaalt verbetering van het bodemleven is voor mij heel wazig, volgens mij kom je met logisch na denken en je gezond verstand gebruiken net zover of nog verder en het kost minder en heb je aanvullende gegevens nodig dan is er bij diverse bedrijven genoeg expertise aanwezig om u verder te helpen

Wanneer men niet in staat is om uit markt een te halen zodat alle kosten (arbeid) betaald kunnen worden dan is het trekken aan een dood paard

Overigens vinden er ook andere initiatieven plaats in de bv uiensector om de kwaliteit te verbeteren en nieuwe markten aan te boren afgelopen jaar was het eerste jaar van dit project ,tot nu toe moet ik tevreden zijn over de die hier uit te halen valt anders had ik voor dit jaar bedankt
roteregflevoklei 9 April 2015
Een noodoproep aan alle veldleeuwerikdeelnemers om vooral wel lid te blijven van de club. We houden u een worst voor dat we dezelfde status gaan krijgen als biologische landbouw. In brussel weten ze toch niet wat de term duurzaam inhoud en kunnen we daar listig misbruik van maken . Bij komend voordeel voor ons als directeuren en ongeschoolde consorten is dat we een wat langere tijd een riant salaris kunnen opstrijken van uwe biobroodnodige contrubutie. Zegt het voort.
vliegmee 9 April 2015
volgens mij heb ik geen veldleeuwerikken op het land zitten, of moet je ze zien vliegen...
Hard 10 April 2015
Zeg rotorflapdrol,ken je dat gezegde?
Aan jezelf ruiken en zeggen hoe een ander stinkt?
John 10 April 2015
Dure hobby om mee te doen en nutteloze plannen te laten maken. Meesten weten zelf dondersgoed waar hun eigen probleem van structuur etc zit. Probleem is echter dat de portemonnee eerst gevuld moet worden voordat je geld uit kunt geven.
mpj 11 April 2015
Veldleeuwerik is voor onzekere stumpers die ook ergens bij willen horen en een beetje interessant willen doen, verder een nutteloze club.
Doe gewoon waar je goed in bent ,dan heb je dit soort dingen niet nodig.
wiedegflevoklei 11 April 2015
"VL is voor onzekere stumpers die ook ergens bij willen horen." Aha, kijk daar kun je wat mee, met zo'n mening! Wat is de achtergrond van zulke uitlatingen vraag ik mij dan af. Je mag van welke organisatie dan ook vinden wat je wil, maar veel van het gezeur en gezeik komt niet van mensen die ervaring met de betreffende organisatie hebben maar juist omdat ze er geen ervaring mee hebben. Is de reden daar weer van dat velen zich miskend voelen. Het individu in strijd met....?? Tja, met wat. Wat een godsgeschenk dan als er een organisatie is die met enkele rake opmerkingen de schuld van alles kunt geven. Platte clichés zijn dan gauw gevonden. Want iedere organisatie heeft ten slotte een bestuur dat als ENIGE reden heeft om een riant inkomen op te strijken, etc.
Er zijn wereldwijd heel wat clubs als VL. De meesten zijn opgericht door de Unilevers en Heinekens van deze wereld. Belangrijk verschil: al die clubs worden beheerst door die afnemers. In eerste instantie is lidmaatschap vrijwillig. VL heeft een heel andere structuur. Het is gezamenlijk "bezit" van telers en afnemers. De spelregels van de club worden daarom alleen bepaald als de boeren daar mee instemmen. Het staat ieder vrij om wel of geen lid te zijn van VL. Je kunt natuurlijk ook gewoon wachten tot die malle fratsen van "duurzaamheid" weer overwaaien. Of totdat afnemers alleen willen kopen als je aan iets als VL verplicht meedoet. Maar dan op hun voorwaarden uiteraard en zonder 1 cent hogere prijs.
VL is vooral een spannend project: gaat het lukken om de boereninvloed in stand te houden of niet?
Zijn Cosun, Agrifirm en (voor de weidepremie bij melk) Friesland Campina ondemocratisch als sommige leden een premie krijgen en andere daardoor niet? De vraag moet eigenlijk zijn: van wat voor soort coöp wil je lid zijn: 1 die zich houdt aan de absolute minimumeisen of 1 die zijn nek uit steekt?
bookeskook 11 April 2015
wiedegflevoklei schreef:
"VL is voor onzekere stumpers die ook ergens bij willen horen." Aha, kijk daar kun je wat mee, met zo'n mening! Wat is de achtergrond van zulke uitlatingen vraag ik mij dan af. Je mag van welke organisatie dan ook vinden wat je wil, maar veel van het gezeur en gezeik komt niet van mensen die ervaring met de betreffende organisatie hebben maar juist omdat ze er geen ervaring mee hebben. Is de reden daar weer van dat velen zich miskend voelen. Het individu in strijd met....?? Tja, met wat. Wat een godsgeschenk dan als er een organisatie is die met enkele rake opmerkingen de schuld van alles kunt geven. Platte clichés zijn dan gauw gevonden. Want iedere organisatie heeft ten slotte een bestuur dat als ENIGE reden heeft om een riant inkomen op te strijken, etc.
Er zijn wereldwijd heel wat clubs als VL. De meesten zijn opgericht door de Unilevers en Heinekens van deze wereld. Belangrijk verschil: al die clubs worden beheerst door die afnemers. In eerste instantie is lidmaatschap vrijwillig. VL heeft een heel andere structuur. Het is gezamenlijk "bezit" van telers en afnemers. De spelregels van de club worden daarom alleen bepaald als de boeren daar mee instemmen. Het staat ieder vrij om wel of geen lid te zijn van VL. Je kunt natuurlijk ook gewoon wachten tot die malle fratsen van "duurzaamheid" weer overwaaien. Of totdat afnemers alleen willen kopen als je aan iets als VL verplicht meedoet. Maar dan op hun voorwaarden uiteraard en zonder 1 cent hogere prijs.
VL is vooral een spannend project: gaat het lukken om de boereninvloed in stand te houden of niet?
Zijn Cosun, Agrifirm en (voor de weidepremie bij melk) Friesland Campina ondemocratisch als sommige leden een premie krijgen en andere daardoor niet? De vraag moet eigenlijk zijn: van wat voor soort coöp wil je lid zijn: 1 die zich houdt aan de absolute minimumeisen of 1 die zijn nek uit steekt?

De eerste vraag is wat mij betreft; wil je uberhaupt lid zijn van
een cooperatie, de 2de vraag is of die cooperatie wel nog echt cooperatief is of dat de leden zijn verworden tot klanten die je doet geloven dat ze invloed hebben in de onderneming. En de laatste mening over nek uitsteken is in dit geval wat mij betreft een foute opmerking. Want door het steunen van dit soort initiatieven geef je eigenlijk indirect aan dat wat de rest van de leden teelt,produceert, van mindere ja wellicht inferieure kwaliteit is, hetgeen absoluut niet het geval is en dus een miskenning van de meerderheid van de niet deelnemende
leden,klanten! Hoezo cooperatie, allen gelijk met een doel.
Veldleeuwerik is een hele slimme commerciele voet van Dhr Heihuis tussen veel deuren. Ik vind het knap hoe deze man zijn eigen markt heeft gecreërd en hij anderen doet geloven in een meerwaarde waarvoor ze betalen. Maar ik vind het kwalijk van coöperaties dat ze een scheiding maken tussen hun leden op basis van niet bestaande productdifferentiaties voor de producten waarin ze handelen. De tarwe, suiker,melk en noem maar op is even gezond,smakelijk en gelijk voor wat je er op productspecifieke gronden maar bij wil halen en dus een onterechte scheiding waarmee je de niet deelnemers discrimineert die je wel volwaardig lid noemt. Dit is verre van coöperatief!
Jaap 12 April 2015
Dit vindt ik een goede discussie!

Ik daag u uit, reageer allen.
wiedegflevoklei 12 April 2015
"Veldleeuwerik is een hele slimme commerciele voet van Dhr Heihuis tussen veel deuren. Ik vind het knap hoe deze man zijn eigen markt heeft gecreërd en hij anderen doet geloven in een meerwaarde waarvoor ze betalen." Dikke flauwekul natuurlijk! Heb je dat zelf dan niet door Bookeskook?? Dat gaat er van uit dat Heinhuis alles heeft opgezet en alle anderen er "in trappen". Welnee, het is opgezet door telers afnemers en die hebben Heinhuis aangenomen. Het was uiteraard veel beter geweest als ze Bookeskook of die andere flevoeg gevraagd hadden zeker??

Ieder mag zijn mening hebben zoals ook: "Want door het steunen van dit soort initiatieven geef je eigenlijk indirect aan dat wat de rest van de leden teelt,produceert, van mindere ja wellicht inferieure kwaliteit is, hetgeen absoluut niet het geval is en dus een miskenning van de meerderheid van de niet deelnemende
leden,klanten! Hoezo cooperatie, allen gelijk met een doel."
Het gelijke doel is bij een coöperatie om gezamenlijk voordeel te behalen zodat uiteindelijk iedereen beter af is. Iedereen gelijkwaardig, maar niet iedereen gelijk. Als het ene product een hogere beloning krijgt dan het andere (bijv tafelaardappels/pootaardappels/frietaardappels) wil dat geheel niet zeggen dat het een inferieur is. Het is gewoon anders. Ik begrijp wel dat sommige leden zich er niet bij betrokken voelen. En dat juist dat hen het GEVOEL geeft dat zij inferieur worden gezien. Een goede coöperatie zal die gevoelens serieus nemen. Maar het kan niet zo zijn dat de groep die zich miskend voelt alle ontwikkelingen kunnen torpederen. Want juist dat zou dictatuur zijn.
Maar ze "geven ONS geld uit aan een onzinproject?" Investeringen kunnen goed of slecht uitpakken. Het is niet anders. Maar om hoeveel geld gaat het nu helemaal? Niet meer dan enkele tientjes toch? (omdat er veel meer niet VL-leden zijn dan wel VL-leden). Cosun e.a. maken heel wat grotere beleidskeuzes: wel of niet sluiten van fabrieken of nieuwe bouwen, deelnemingen in andere landen, etc.
bookeskook 12 April 2015
wiedegflevoklei schreef:
"Veldleeuwerik is een hele slimme commerciele voet van Dhr Heihuis tussen veel deuren. Ik vind het knap hoe deze man zijn eigen markt heeft gecreërd en hij anderen doet geloven in een meerwaarde waarvoor ze betalen." Dikke flauwekul natuurlijk! Heb je dat zelf dan niet door Bookeskook?? Dat gaat er van uit dat Heinhuis alles heeft opgezet en alle anderen er "in trappen". Welnee, het is opgezet door telers afnemers en die hebben Heinhuis aangenomen. Het was uiteraard veel beter geweest als ze Bookeskook of die andere flevoeg gevraagd hadden zeker??

Ieder mag zijn mening hebben zoals ook: "Want door het steunen van dit soort initiatieven geef je eigenlijk indirect aan dat wat de rest van de leden teelt,produceert, van mindere ja wellicht inferieure kwaliteit is, hetgeen absoluut niet het geval is en dus een miskenning van de meerderheid van de niet deelnemende
leden,klanten! Hoezo cooperatie, allen gelijk met een doel."
Het gelijke doel is bij een coöperatie om gezamenlijk voordeel te behalen zodat uiteindelijk iedereen beter af is. Iedereen gelijkwaardig, maar niet iedereen gelijk. Als het ene product een hogere beloning krijgt dan het andere (bijv tafelaardappels/pootaardappels/frietaardappels) wil dat geheel niet zeggen dat het een inferieur is. Het is gewoon anders. Ik begrijp wel dat sommige leden zich er niet bij betrokken voelen. En dat juist dat hen het GEVOEL geeft dat zij inferieur worden gezien. Een goede coöperatie zal die gevoelens serieus nemen. Maar het kan niet zo zijn dat de groep die zich miskend voelt alle ontwikkelingen kunnen torpederen. Want juist dat zou dictatuur zijn.
Maar ze "geven ONS geld uit aan een onzinproject?" Investeringen kunnen goed of slecht uitpakken. Het is niet anders. Maar om hoeveel geld gaat het nu helemaal? Niet meer dan enkele tientjes toch? (omdat er veel meer niet VL-leden zijn dan wel VL-leden). Cosun e.a. maken heel wat grotere beleidskeuzes: wel of niet sluiten van fabrieken of nieuwe bouwen, deelnemingen in andere landen, etc.


Als jij het zoveel beter weet noem mij dan even wat namen van telers die het opgezet hebben. En noem mij dan wat afnemers die aan de basis stonden! Dus bij oprichting al deelnemer en niet een half jaar later om het zaakje gefinancierd te krijgen.
Waarom moeten afnemers hogere prijzen betalen om deelnemers te triggeren om mee te doen. Als het allemaal zo prima produkten zijn horen ze gewoon apart vermarkt te worden en betaald het zichzelf uit in een vette meerprijs, maar dit is gewoonweg niet het geval. De massa van leden van steunende coops, waaronder ook velen die hard aan duurzaamheid werken, moet betalen voor de job van Heinhuis en consorten en de hobby van de deelnemende telers.
wiedegflevoklei 12 April 2015
"Als jij het zoveel beter weet" Beste Bookeskook, ik weet het helemaal niet beter. Ik ben zoon van een NOP-polderpionier, inmiddels bedrijf aan zoon overgedragen. Enige ervaring met bestuursfuncties, genoeg om te weten dat bestuurders vooral mensen zijn die alles niet veel beter weten, maar die zich wel willen inzetten voor wat dan ook. Als bestuurder wordt je geregeld geconfronteerd met kritiek, soms niet terecht, soms wel of deels terecht. En heel soms zie je het verschijnsel dat mensen gewoon ongericht boos zijn en allerlei kritiek spuien gewoon om het kwijt te zijn. Op vragen als "maar wat wilt u dan daadwerkelijk?" komt dan geen antwoord.

"Waarom moeten afnemers hogere prijzen betalen om deelnemers te triggeren om mee te doen." Voor ieder die graag transparantie hebben kijk eens op de website: http://www.veldleeuwerik.nl/afnemers/industrie-aan-het-woord Daar zie je o.a. Unilever aan het woord:

"Unilever heeft eind 2010 zijn duurzaamheidprogramma gelanceerd. Het komt er in het kort op neer dat het bedrijf zijn omzet in de komende tien jaar zo ongeveer wil verdubbelen en tegelijkertijd zijn voetafdruk van energie en watergebruik en afvalproductie wil halveren."


Er staat een hele lijst van bedrijven aan de afnamekant, zowel coöp's als particulieren. Die voelen allemaal de hete adem van consumenten en NGO"s in de nek. Als antwoord willen zij met iets komen waarmee ze tegen hun afnemers kunnen zeggen: zie je wel, wij zijn verantwoord bezig. Het spel is daarom: gun je die afnemers dat zij mooi weer gaan spelen met de inzet van de boeren of mogen zij dat gratis?
Inderdaad komt er nu nog niet veel extra beloning vanuit de markt. Maar over 5 of 10 jaar kan dat dus heel anders zijn. Ik weet dat niet veel beter dan wie ook.
Ransuil 13 April 2015
Er komt helemaal geen extra beloning uit, er is zelfs bij een grote coöperatie die deelnemer is intern een discussie of men wel moet doorgaan. Er is geen meerwaarde te verkrijgen dus moeten we er wel energie en tijd insteken.
Wacht maar gewoon een paar jaartjes, dan is Heinhuis met pensioen en dan valt het als een kaartenhuis in elkaar. Ik vergelijk het wel is met het Nautilus syndroom. Weet je niet wat dat is? zoek het maar is op , op internet.
Gerald 13 April 2015
Veldleeuwerik doet me denken aan een verkapt productschap, dat tijdelijk in het (subsidie- en vergader) gat is gesprongen tussen het einde productschappen en de start van de branche-organisatieakkerbouw. Dus eindig en over een jaar opgenomen in de BO Akkerbouw?
Ekster dief 13 April 2015
wiedegflevoklei schreef:
"Veldleeuwerik is een hele slimme commerciele voet van Dhr Heihuis tussen veel deuren. Ik vind het knap hoe deze man zijn eigen markt heeft gecreërd en hij anderen doet geloven in een meerwaarde waarvoor ze betalen." Dikke flauwekul natuurlijk! Heb je dat zelf dan niet door Bookeskook?? Dat gaat er van uit dat Heinhuis alles heeft opgezet en alle anderen er "in trappen". Welnee, het is opgezet door telers afnemers en die hebben Heinhuis aangenomen. Het was uiteraard veel beter geweest als ze Bookeskook of die andere flevoeg gevraagd hadden zeker??

Ieder mag zijn mening hebben zoals ook: "Want door het steunen van dit soort initiatieven geef je eigenlijk indirect aan dat wat de rest van de leden teelt,produceert, van mindere ja wellicht inferieure kwaliteit is, hetgeen absoluut niet het geval is en dus een miskenning van de meerderheid van de niet deelnemende
leden,klanten! Hoezo cooperatie, allen gelijk met een doel."
Het gelijke doel is bij een coöperatie om gezamenlijk voordeel te behalen zodat uiteindelijk iedereen beter af is. Iedereen gelijkwaardig, maar niet iedereen gelijk. Als het ene product een hogere beloning krijgt dan het andere (bijv tafelaardappels/pootaardappels/frietaardappels) wil dat geheel niet zeggen dat het een inferieur is. Het is gewoon anders. Ik begrijp wel dat sommige leden zich er niet bij betrokken voelen. En dat juist dat hen het GEVOEL geeft dat zij inferieur worden gezien. Een goede coöperatie zal die gevoelens serieus nemen. Maar het kan niet zo zijn dat de groep die zich miskend voelt alle ontwikkelingen kunnen torpederen. Want juist dat zou dictatuur zijn.
Maar ze "geven ONS geld uit aan een onzinproject?" Investeringen kunnen goed of slecht uitpakken. Het is niet anders. Maar om hoeveel geld gaat het nu helemaal? Niet meer dan enkele tientjes toch? (omdat er veel meer niet VL-leden zijn dan wel VL-leden). Cosun e.a. maken heel wat grotere beleidskeuzes: wel of niet sluiten van fabrieken of nieuwe bouwen, deelnemingen in andere landen, etc.



tot nu is het seizoen echt succes vol: vandaag reeds 24° ekster de kop afgedraaid, die in mijn vang bak liepen. echt een leuke bezigheid, als je weet wat voor kwaad die beesten uitrichten.

Vandaag ook enkele kievietsnesten gered en mooi opzij geplaatst, 4 jonge hazen van de rotoreg dood gered, en enkele keren op canadeze ganzen geschoten die aan het broeden waren. niet gelukt, jammer, dan maar haar eieren geschud.

OK? " VL " jongens , wat vind je daarvan??
Ransuil 13 April 2015
Goed bezig!
wiedegflevoklei 14 April 2015
Ransuil, "Er komt helemaal geen extra beloning uit, er is zelfs bij een grote coöperatie die deelnemer is intern een discussie of men wel moet doorgaan. Er is geen meerwaarde te verkrijgen dus moeten we er wel energie en tijd insteken."
Kan me goed voorstellen dat bijv binnen een veevoercoöperatie er discussie is over wel/niet doorgaan. Niks mis mee. Zoals iedere afzonderlijke teler die afweging mag maken. Maar uiteindelijk is de afnemende industrie de belanghebbende. Zoals Heineken. Voor zulk soort bedrijven is een probleemloze ruime aanvoer van grondstoffen helemaal geen vanzelfsprekendheid meer (sinds de voedselcrisissen).
Die willen zowel voldoende aanvoer hebben graag goede sier maken naar consumenten met een duurzaamheidsstempeltje. Hebben ze daar niet 1 cent voor over? Dan gaat geen boer aan hen leveren. Dat zijn de marges denk ik, niet schokkend hoog, maar opgeteld van meerdere gewassen voldoen aan GLB-eisen her en der besparingen op kunstmest, spuitmiddel etc is het bepaald geen onzinproject.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden