Nog 10% te zaaien

Harde korst kost 1000 hectare bieten de kop

21 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Suikerbietentelers op de noordelijke kleigrond en de Noordoostpolder beginnen dit teeltseizoen niet best. Cosun meldt vandaag dat inmiddels ruim 1.000 hectare is overgezaaid omdat het beoogde plantenaantal niet is behaald. De teller staat nu landelijk op ruim 90 procent. Deze week zal het zaaien van de bieten naar verwachting worden afgerond.

Percelen bieten die voor de grote regenval - op 25 maart - zijn ingezaaid hebben soms met extreme korstvorming te maken. Cosun ziet vooral op de noordelijke kleigronden, en in het noorden van Flevoland, problemen. De stand van 40.000 planten wordt daar niet gehaald. 1.000 hectare overzaaien is het resultaat.

Na vier weken plantjes tellen vinden buitendienst medewerkers van Suiker Unie op veel percelen soms maar 15.000 tot 25.000 plantjes. Een verbetering zit er niet meer in. Er komen nauwelijks nieuwe planten bij. Beregenen en de korst breken levert 10 tot 20.000 extra planten op, maar dat is niet altijd het geval.

De meeste percelen die in de week van 16 tot en met 21 maart zijn gezaaid hebben met een stand van 50 tot 70.000 planten voldoende toekomstperspectief. In Oost-Brabant moeten de meeste suikerbieten nog gezaaid worden. De kleigebieden zijn inmiddels bijna allemaal klaar. Ook de noordelijke zand-, dal- en veengronden hebben in een week tijd dik 80 procent van het areaal ingezaaid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden