Koolzaadteelt wordt onmogelijk

Engelsen strijden voor vrijstelling neonics

20 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Europese telers van koolzaad hebben sinds afgelopen herfst veel nadelige effecten ondervonden van het verbod neonicotinoïden. Onder andere in Groot-Brittannië hebben veel koolzaadpercelen te maken met schade als gevolg van koolzaadglanskevers. NFU – de Britse LTO – pleit daarom bij de Europese commissie voor het terugdraaien van het verbod. Voor komend teeltseizoen worden namelijk veel grotere problemen verwacht.

Het verbod op neonics maakt het voor Britse koolzaadtelers onmogelijk verder te boeren

Na het zaaien werden veel gewassen al aangetast door de kevers. Ook tijdens het groeiseizoen treden problemen op. Kenners verwachten daarom dat – tijdens de tweede vlucht deze herfst – de problemen nog veel groter zullen zijn. Dat schrijft Farmers Weekly.

Koolzaadtelers in Groot-Brittannië hebben op dit moment alleen verouderde middelen tot hun beschikking, waar de kevers resistent voor zijn. NFU vreest ook voor de inbreng van virussen als gevolg van perzikluizen. Het verbod op drie belangrijke insecticiden komt bovenop het probleem dat Engelse telers al met de onkruidbestrijding hebben.

Volgens NFU vice-voorzitter Guy Smith is het veel duurder en moeilijker geworden voor boeren om koolzaad te telen. Zonder de neonics coating soms zelfs onmogelijk. NFU gaat daarom bij de Europese commissie pleiten voor een opheffing van het verbod. Het steekt Smith ook dat telers elders in de wereld wel neonics mogen gebruiken.

Het verbod staat nog voor een jaar. Daarna wordt bekeken of dee maatregelen een positief effect heeft gehad op de bijenpopulatie in Europa. Drie middelen vallen onder het verbod.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden