Bijna alle leden kiezen uitkering

Bietentelers zetten 14 miljoen bij Cosun weg

2 Juli 2015 - Clarisse van der Woude

Bijna alle ruim 4.500 leden die een UB-uitkering bij Cosun konden aanvragen, hebben dat dit jaar ook gedaan. Daarvan wordt door ongeveer tien procent van deze leden ruim 14 miljoen euro ingelegd op de spaarregeling van Cosun.

Bijna de helft van het totaalbedrag  is ingelegd op deposito’s met een looptijd van vier en vijf jaar. Nu kunnen alleen leden die al meer dan 15 jaar bieten leveren geld aan Cosun uitlenen, maar vanaf volgend jaar staat de regeling voor alle leden open. Tine van de Werken, financieel directeur van Cosun, is tevreden met het resultaat. 'Zeker voor een eerste keer. Het geeft aan dat onze leden vertrouwen hebben in de coöperatie', zegt zij in een verklaring.

Alle leden die in 2000 al lid waren, kregen dit jaar de gelegenheid een Uitkeringsregeling Bietenleveringen (UB-uitkering) aan te vragen. Bijna alle ruim 4.500 leden, deden dat ook. De hoogte van de uitkering is gebaseerd op de gemiddeld geleverde hoeveelheid standaardbieten in de campagnes 2000-2014. De gemiddelde hoeveelheid standaardsuikerbieten wordt vermenigvuldigd met de toe te kennen factor en de berekende gemiddelde winst (15,28 euro) per ton standaard suikerbieten.

Uitkering bijna gelijk aan voorlopige bedragen

De bedragen die de telers ontvangen zijn bijna gelijk aan de voorlopige bedragen die Cosun eerder communiceerde. Het uitkeringsbedrag bedraagt wanneer er drie campagnes is geleverd 8,40 euro per ton. Is er acht jaar geleverd dan is het bedrag 26,74 euro per ton. Bij 12 jaar wordt er 42,02 euro per ton uitgekeerd en bij 15 jaar gaat het om 53,48 euro per ton.

Met het geld uit de Uitkeringsregeling Bietenleveringen (40 miljoen euro) kunnen leden die het voorlopig niet nodig hebben, dit voor een bepaalde tijd uitlenen aan Cosun tegen een hogere rente dan bij de meeste banken. ‘Daar is volop gebruik van gemaakt’, laat bestuurssecretaris Jan Willen van Roessel weten. ‘Er is door de leden ruim 14 miljoen euro ingelegd op de spaarregeling van Cosun. We zijn daar heel tevreden mee. Natuurlijk hadden we gehoopt op een omvang in die orde van grootte, maar het is geen best akkerbouwjaar geweest waardoor telers het geld zelf ook goed kunnen gebruiken. De belangstelling geeft ook aan dat er vertrouwen in de coöperatie is. Erg mooi.’

Cosun gebruikt het geld voor de algemene financiering van de coöperatie. ‘Naast de financiering door banken hebben wij zo een extra financiële optie gecreëerd. Voor een deel van onze leden is de vrijwillige regeling blijkbaar interessant en de rente aantrekkelijk genoeg om mee te doen. Voor ons is het tarief concurrerend ten opzichte van de andere financieringsmogelijkheden die we hebben. Daarin moet je een balans vinden. Enerzijds moet het voor leden aantrekkelijk zijn om mee te doen, anderzijds moet het wel te verkopen zijn aan je andere leden; dat houdt in dat de rente die je biedt marktconform moet zijn.’

Nu is de regeling nog alleen van toepassing op Cosunleden die in 2015 een UB/BBU uitkering ontvangen en 15 jaar leveren, maar vanaf volgend jaar krijgen alle leden de mogelijkheid bij de eindafrekening om geld bij de coöperatie weg te zetten. ‘Zo geef je alle leden de kans. En gezien het feit dat er dit jaar een goede deelname is geweest, kan ik me voorstellen dat ook volgend jaar een deel van de leden geld bij de coöperatie laat staan’, verwacht Van Roessel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden