In akkerbouwgewassen

NAV pleit voor aanpak landelijke muizenschade

28 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Uit een peiling onder haar leden bemerkt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) dat in heel het land muizenschade wordt geconstateerd. Vooral in graszaad en wintergranen is dat het geval. De organisatie pleit daarom voor tijdelijke toelating van chemische bestrijdingsmiddelen. Een reactie wordt echter pas over enkele weken verwacht.

Over enkele weken wordt een reactie verwacht. Dat komt voor graszaad en granen te laat

De Brancheorganisatie Akkerbouw – waar de NAV en LTO deel van uitmaken – heeft de Coördinator Effectief Middelenpakket (CEMP) opdracht gegeven een vrijstelling in te dienen bij staatssecretaris Dijksma. Deze moet gaan gelden voor 120 dagen. Voor graszaad en granen komt die vrijstelling te laat. Echter, de NAV hoopt dat boeren er in aardappelen en peen hun voordeel mee kunnen doen. Hier wordt ook voor schade gevreesd. De verwachting is dat een gespecialiseerd bedrijf zal moeten worden ingezet om de muizen te bestrijden.

Vorige maand hield de NAV een inventarisatie onder haar leden in Friesland, Groningen en Noord-Holland. In eerste instantie werden vooral akkerbouwers rond het Friese weidegebied getroffen. Echter, uit heel het land komen meldingen. Die kunnen leden zelf online indienen. In Friesland is echter wel de zwaarste schade waargenomen.

Eerder genomen maatregelen, zoals de inzet van speciale machines, zwavel, roofvogels en het maaien van bermen hebben nauwelijks of geen effect gehad. Een chemische bestrijding is het enige wat resteert, aldus de NAV. Voorwaarde om een chemische bestrijding te mogen toepassen als akkerbouwer is dat er aantoonbaar overlast en schade aanwezig moet zijn.

De NAV heeft staatssecretaris Dijksma gevraagd het voor de NVWA mogelijk te maken om bedrijven op individueel niveau vrijstelling te verlenen voor deze bestrijdingsmethode. Ook in het bestuurlijk overleg op het Ministerie van Economische Zaken is daarvoor gepleit en in gesprekken met fabrikanten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden