Concurreren met tarwe

Sojateelt is pionieren met perspectief

18 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het warmteminnend gewas soja wordt sinds enkele jaren ook in Nederland beproefd, met gemengde resultaten tot gevolg. Echter, de interesse is duidelijk aanwezig. Het aantal telers en evenredig het areaal stijgt gestaag. Om een vaste plaats in het bouwplan te veroveren is echter rassenveredeling en onderzoek nodig. Daar schort het nog aan. Maar, ondanks de beperkte ervaring kan soja het reeds opboksen tegen zomergraan. De hoop is op meer.

Het grootste probleem is het vinden van een ras dat zich in Nederland thuis voelt

Agrifirm en Wageningen UR werken sinds enkele jaren samen om de teelt van sojabonen in Nederland te laten slagen. Het grootste probleem is dat soja zich thuis voelt in een wat zuidelijker klimaat. Het voorjaar moet voor een goede ontwikkeling warm zijn. Daarnaast is het oogsttijdstip relatief laat. Rassenonderzoek moet hier verandering in brengen om de ultieme ‘nedersoja’ te kunnen vinden.

Met een opbrengst van 3 ton per hectare kan de sojateelt reeds concurreren met het saldo van zomertarwe. ‘Daarmee bevindt de teelt zich in de onderste regionen van Nederlandse akkerbouwgewassen’, legt WUR onderzoeker Ruud Timmer uit. ‘Om te kunnen concurreren met een gewas wintertarwe of zetmeelaardappelen moet eerst de opbrengst omhoog en de teelt verbeterd worden.’

De rassenontwikkeling wordt nu bijna volledig in het buitenland uitgevoerd. Wageningen UR kijkt veel in Zwitserland en Oostenrijk voor nieuwe rassen. Ook Duitsland en Frankrijk worden in de gaten gehouden maar, de omstandigheden daar wijken vaak veel af. Vanwege het beperkte areaal is het voor veredelaars in Nederland (nog) niet interessant hier aandacht aan te besteden. Slechts twee kleine bedrijven zijn in ons land actief op dit moment.

De ideale nedersojaboon laat zich als volgt beschrijven: Hij kan vroeg worden gezaaid, bestand tegen nachtvorst, een hoge kilopbrengst, hoog eiwitgehalte en vroege oogstrijpheid. Die combinatie zorgt voor heel wat hoofdbrekens. ‘De gemiddelde opbrengst moet van 3 naar 4 ton per hectare’, legt Timmer uit. ‘Gecombineerd met een goede verkoopprijs kan dan een concurrerend saldo worden behaald.’

Agrifirm verzorgt de afzet van de soja en richt zich op kwaliteit. De soja wordt bij voorkeur in vleesvervangers of sojadrankjes verwerkt. Voor GMO-vrije soja voor menselijke consumptie kan een goede prijs worden verkregen. Ondanks dat nog veel ontdekt moet worden op het gebied van rassen, teelt en afzet hebben Agrifirm en de WUR er vertrouwen in. Het aantal telers steeg van 10 tot 35 in een jaar tijd. Dit jaar hebben 50 telers voor Agrifirm sojabonen op hun land staan. Het totale areaal omvat nu ruim nu 150 hectare. Hoeveel dat gaat groeien durft Timmer niet te zeggen.

4

ton/ha

is het streven voor de soja opbrengst. Dat is nu 3 ton

‘Uiteraard zijn er telers die eenmalig de teelt beproeven. Het gros blijft echter doortelen’, aldus de onderzoeker. ‘Het is van belang het juiste perceel uit te kiezen voor de teelt. Een lage onkruiddruk is van groot belang. Ook moet je het als boer in de vingers krijgen.’

Ook in de rest van Europa wordt druk met  de teelt geëxperimenteerd. Het GLB draagt hier ondermeer aan bij. Landen als Frankrijk en Polen hebben een gunstiger klimaat voor soja. De vraag is hoe dit de Europese markt zal beïnvloeden en hoe onze nedersoja hier een plekje in kan veroveren. Nederland moet zich op kwaliteit onderscheiden, niet op  kwantiteit.

Het Innovatiecentrum Veenkoloniën organiseert op 3 september in Valthermond een bijeenkomst plantaardige eiwitten. Naast soja wordt ook het gewas lupine behandeld. Vooral in het noordoosten is de teelt bezig met een opkomst. Tijdens de dag zullen ook de resultaten van verschillende bemestingsproeven worden gepresenteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden