Slechtst presterende grondstof

Suiker kan lichte prijsstijging tegemoet zien

28 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Suiker is de slechtst presterende agrarische grondstof gemeten vanaf de start van dit jaar. Prijzen zijn met meer dan 23 procent gedaald tot de laagste niveaus in wel zeven jaar tijd, maar er zit een kleine prijsstijging aan te komen. Dat stelt het Economisch Bureau van ABN Amro in haar Agri Monitor ‘Softs’.

De meest recente future prijzen van suiker (ICE #11) liggen rondom het niveau van 11,50 dollar per pond. Verschillende factoren zoals een zwakkere BRL, gematigd weerrisico en een piek in de productie worden aangedragen als de voornaamste redenen achter de prijsval.
Uit de meest recente cijfers van de International Sugar Organisation (ISO) blijkt dat de al hoge voorraadniveaus van 85,9 miljoen ton verder zijn gegroeid met 3,4 miljoen ton over het laatste seizoen. Ondanks dit forse overaanbod verwacht het bureau dat de bodem in zicht is.

Na 5 jaar overschot in productie volgt komend seizoen een tekort

Na vijf jaren van overschotten in de suikerproductie wordt er voor komend seizoen voor het eerst weer een tekort verwacht. ‘In de laatste voorspellingen van ISO zien we een jaar op jaar krimp van 1,1 procent in de productie die hiermee uitkomt op 170,9 miljoen ton. Hetgeen ongeveer op het niveau van het vijfjaars gemiddelde ligt. De productiedaling wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een fors lagere Europese productie met een krimp van 11,5 procent ten opzichte van vorig jaar.’

Gelijktijdig aan de productiedaling wordt een stijging van ruim 2 procent verwacht in de wereldwijde consumptie van suiker. Deze komt hierdoor uit op ruim 173,4 miljoen ton. Het tekort komt hiermee naar verwachting uit op 2,5 miljoen ton. Met name door dit verwachte tekort ziet ABN Amro een prijsstijging in de komende maanden, omdat naar verwachting de markt hierop gaat reageren. Gezien het hoge voorraadniveau en de balans in wereld export/import zal deze stijging echter beperkt zijn. Het grootste risico voor een verdere prijsstijging is de ontwikkeling van een sterke El Niño, waardoor de productie schade op kan lopen en een verder tekort kan ontstaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden