Ingangstermijn onduidelijk

Haperende regelgeving vanggewas kost boer geld

31 Augustus 2015 - Clarisse van der Woude - 6 reacties

Talloze boeren komen in de problemen met de tien weken termijn die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hanteert bij de zaaidatum van vanggewassen. Bottleneck is dat de melddatum als ingangstermijn geldt en niet de zaaidatum. Doordat de vanggewassen tien weken op het land moeten staan vanaf de opgegeven datum is het te laat om te ploegen, met alle risico’s van dien.

Lees ook: RVO geeft telers gelijk in discussie vergroeningseis
               RVO werkt hard aan reactie op vanggewasgate

De één noemt het schandalig handelen van de overheid, anderen spreken van onwerkbare regels, maar feit is dat boeren die middels vanggewassen aan hun vergroeningseis willen voldoen ongerust zijn. Erik Arts van Countus krijgt sinds vorige week veel telefoontjes van klanten die willen weten wat ze nu moeten doen. ‘Er is veel onbegrip. Boeren hebben het gevoel dat de spelregels achteraf worden bepaald. Ze zijn bang dat ze worden gekort; wie zijn vergoeding van 45 procent niet krijgt, loopt duizenden euro’s mis.’

Boeren hebben het gevoel dat de spelregels achteraf worden bepaald.

Het zijn vooral de boeren op de zwaardere gronden die in de knel komen, stelt Arts. ‘De zaaidatum stond in de Gecombineerde Opgave standaard op uiterlijk 30 september. Vaak is deze datum blijven staan. Bij controle gaat RVO ervan uit, dat de tien weken termijn op deze geregistreerde datum ingaat.’ Wie eerder wil ploegen dan 10 december, moet de eerdere zaaidatum direct melden bij RVO. Dat zal op gaan voor de meeste boeren, want akkerbouwers ploegen bij voorkeur in oktober of november.

Arts vindt dat het schort aan de communicatie vanuit RVO. ‘Het is nu anderhalve week bekend dat de meldingsdatum bepalend is. Boeren hadden dit voorjaar graag al willen weten hoe het zit met de inzaaidata van groenbemesters, maar het bericht kwam pas op 19 augustus. Met de aanvulling van 26 augustus was het definitief. Vervolgens is de communicatie erover minimaal geweest. De vertraging heeft te maken met het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid, zo veronderstel ik, maar het brengt boeren een hoop onduidelijkheid en problemen. Hoe RVO met die gevallen om gaat is onzeker.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
C.L. Hamelinck 31 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10865480/Haperende-regelgeving-vanggewas-kost-boer-geld]Haperende regelgeving vanggewas kost boer geld[/url]
Het gehele ambtenarenapparaat van Dijksma, met Dijksma voorop, bestaat uit groene ayatollahs. Die zijn er alleen op uit om de landbouw hier om zeep te helpen. Schandalig hoe die harwerkende mensen aan het koeieneren zijn.
betweter 31 Augustus 2015
misschien een idee om daar mee te kappen met z`n allen, al die domme regels zegt iedereen maar we doen er allemaal aan mee,wat zou er gebeuren als we niks meer invullen?
Bzl 31 Augustus 2015
Inderdaad, een schandalige gang van zaken.
Hierbij een oproep aan allen die hier last van ondervinden: bel RVO en doe je beklag.
De kans dat er iets mee gedaan neemt toe wanneer veel agrariërs klagen.
Doen!
Janransdaal 31 Augustus 2015
In geval van de teelt van wintergerst, gebruikelijk na wintertarwe, zou nog voor de gerst-inzaai (begin oktober)een vanggewas ingezaaid moeten worden.
Welke simpele van geest heeft dat bedacht! Zo iets doms kan in mijn optiek niet door één persoon bedacht zijn, daar moet je met meer onnozelen voor zijn. De Wintertarewstoppel is bij uitstek geschikt om goede stoppelbewerking uit te voeren en daarmee mechanische onkruidbestijding effectief te doen zijn. Structuurverbering én aanzienlijke beperking van het gebruik van o.a. Roundup draagt veel meer bij aan het milieu dan een bij voorbaat niet geslaagde groenbemester!
Janransdaal 31 Augustus 2015
In geval van de teelt van wintergerst, gebruikelijk na wintertarwe, zou nog vóór de gerst-inzaai (begin oktober)een vanggewas ingezaaid moeten worden.
Welke simpele van geest heeft dat bedacht! Zo iets doms kan in mijn optiek niet door één persoon bedacht zijn, daar moet je met meer onnozelen voor zijn. De Wintertarwestoppel is bij uitstek geschikt om goede stoppelbewerking uit te voeren en daarmee mechanische onkruidbestrijding effectief te doen zijn. Structuurverbetering én aanzienlijke beperking van het gebruik van o.a. Roundup draagt veel meer bij aan het milieu dan een bij voorbaat niet geslaagde groenbemester!
Dit bericht zal niet bij dat stelletje onnozelen terecht komen laat staan dat ze daarop reageren!
Overigens:
De promotie van het toepassen van niet-kerende-grondbewerking wordt met zulke regeltjes ondergraven en/of het gebruik van chemische middelen bevorderd.
Zo het dit al niet is lijkt dit systeem heel veel op het "planmäsige" systeem in de voormalige DDR. "Er moet en er zal vandaag gedorsen worden, weer of geen weer, het staat op het plan"
Als zeer betrokkene bij grondgezondheid zakt mij hier werkelijk de broek van af.
piet 31 Augustus 2015
Ook de 3 procent bijmenging groote onzin wij kunnen het weer betalen kostenverhogend en zelfs slecht voor de aaltjesbestrijding.
Welke sukkel heeft dit nu weer bedacht.
Hoog tijd om overal mee te kappen dan maar geen overheids geld meer!!!!!!!!!!!!!
Zandboer 31 Augustus 2015
Dacht ik eerst ook. Maar 3% zal het verschil echt niet maken qua aaltjes. Voor het extra bijgemengde betaal ik kanten klaar 10 cent meer per kilo. Als we over dat soort bedragen gaan klagen dan is het niet best.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden