De Belgische groenteverwerker Ardo haalt zijn biologische groente, voor verwerking tot diepvriesproducten, het meest uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Maar, de vraag naar biologisch neemt toe. Het bedrijf wil die groei invullen met lokaal geproduceerde groente uit Vlaanderen. Daarom worden industriegroentetelers aangespoord over te stappen.
De markt voor biologische groente is niet langer een niche, meent operationeel directeur Bernard Haspeslagh. Inmiddels beslaat het biologische segment 4 procent van het totale verwerkte volume van Ardo. Dat schrijft website Vilt. Familiebedrijf Ardo uit Ardooie beschikt over 20 fabrieken in 8 Europese landen. In het Brabantse Zundert heeft Ardo een eigen fabriek voor verwerking van bladgroente.
Haspeslagh is van mening dat we biologisch als een meer volwaardige tak binnen het voedselaanbod moeten zien. Ardo vreest voor verdere beperkingen die de overheid op kan leggen. Ondermeer voor het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Het bedrijf wil daarom duurzamer gaan werken. Vandaar dat het telers aanspoort eens te kijken naar biologisch telen.
Ardo heeft inmiddels zelf een project uitgewerkt dat de teelt moet gaan verduurzamen. Dat gebeurt door (praktijk)onderzoek uit te voeren en het inzetten van vijftig teeltadviseurs die de telers bijstaan. Twee Vlaamse teeltverenigingen, Ingro en Unigrow, hebben aangegeven het Mimosa-project te steunen. Samen vertegenwoordigen zijn 2.500 Belgische industriegroentetelers. Ardo verwacht echter ook dat de overheid hun nobel streven zal ondersteunen.
Voor biologisch geteelde groente klopt Ardo nu vooral aan bij telers in Duitsland, Nederland en Oostenrijk. Graag zou het daarvoor vaker in Vlaanderen blijven. Het wil telers echter niet dwingen over te schakelen.
Volgens het Vlaams Departement Landbouw & Visserij neemt het biologisch areaal in Vlaanderen jaarlijks licht toe. Al gebeurde dat afgelopen jaar niet. Vorig jaar bedroeg de totale oppervlakte ruim 5.000 hectare. 48 procent daarvan bestaat echter uit grasland of natuur. Aardappelen, groente en kruiden nemen slechts 11 procent ofwel 555 hectare in beslag. De gemiddelde bedrijfsgrootte ligt flink lager. 14,7 tegenover 25 hectare bij gangbare bedrijven.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.