Inside: Granen & Grondstof

Sojabonen verliezen fors na verkiezing Argentinië

23 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

De prijs van sojabonen op de beurs van Chicago bereikte vrijdag een nieuw dieptepunt. Vervolgens gleed de koers maandag nog verder onderuit nadat Argentinië zondag een nieuwe president koos. Hoe zijn invloed op de sojamarkt in elkaar steekt, staat in deze analyse voor Insiders Granen & Grondstof.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met een prijs van 8.570 dollar per bushel verloor de koers van het januari 2016 contract vrijdag 2,50 cent oftewel 0,29 procent. Maandagnacht ging de koers verder onderuit en kwam deze aan het eind van de nacht op 8.458 dollar per bushel. Met een min van 11,75 cent is de stand in meer dan 6,5 jaar niet meer zo laag geweest.

Macri wil exporttarieven op landbouwproducten verlagen 

De slechte stemming op de sojabonenmarkt is het gevolg van de nieuwe president die zondag in Argentinië is gekozen. De centrumrechtse Mauricio Macri voerde campagne met verandering als centrale thema. Macri wil economische hervormingen, liberalisering, het inflatieniveau verlagen en de buitenlandse schuldenlast verlichten. Wat buitenlandse beleid betreft richt hij zich op de Verenigde Staten en minder op Venezuela en Iran.

De belangrijkste kwestie voor de landbouwsector zijn echter de lagere exporttarieven op landbouwproducten die hij wil invoeren, maar of dat werkelijk gebeurt is nog maar de vraag. Toch is dat de oorzaak van de ineenstorting van de markt. Het belangrijkste exportproduct van het Zuid-Amerikaanse land is soja. Argentijnse boeren betalen 35 procent over alle soja die ze exporteren. Bij lage sojaprijzen doet dat extra pijn.

Een andere factor voor het negatieve sentiment zijn de verbeterde vooruitzichten in Zuid-Amerika. Hoewel de droogte de plantwerkzaamheden vertraagt, kan het grotere areaal weer een recordoogst opleveren. De wereld sojabonenproductie voor 2015/16 wordt nu door het Amerikaanse Ministerie van Landbouw geschat op hetzelfde niveau als het recordseizoen vorig jaar van 321 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden