Inside: Granen & Grondstof

Gebrek aan prikkels zet notering korrelmaïs stil

25 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Een gebrek aan nieuws zorgt ervoor dat de termijnmarktnoteringen voor korrelmaïs aan de Matif in Parijs en CBoT in Chicago bijna stilstaan. Langzaam weet de notering iets op te kruipen maar, dat gaat vaak ook weer met lichte dalingen gepaard.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Rusland en de Oekraïne is de maïsoogst inmiddels volledig afgerond. Uit de meest recente Russische cijfers blijkt dat de oogst van korrelmaïs 12,9 procent hoger uitkomt dan in 2014. Het totale volume voor Rusland bedraagt 12,9 miljoen ton. Tussen januari en september van dit jaar heeft het land – volgens officiële cijfers van het federale bureau voor de statistiek – in totaal 2,4 miljoen ton korrelmaïs geëxporteerd. Een daling van 10,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Het winterweer zorgt er ondertussen voor dat de export ook iets stroever verloopt.

De notering voor corn op de CBoT loopt gelijk aan die van Parijs. Daarbij moet niet worden vergeten dat het deze week Thanksgiving is in de VS en daarmee dus een vakantieweek. Dat doet de notering geen goed. Week 47 begon met een koers van 132,28 dollar per ton en wist langzaam op te kruipen tot 133,47 dollar per ton. Na een korte opleving aan de start van week 48 moest de notering op 24 november weer inleveren.

De VS produceert bijna 1 miljoen vaten bio ethanol per dag

Lage maïsprijzen zorgen ervoor dat producenten van bio ethanol in de VS zich in de handen wrijven. De productie van deze biobrandstof blijft onverminderd groeien. Volgens de Amerikaanse overheid is de productie van bio ethanol met 36.000 vaten per dag! gegroeid ten opzichte van vorig jaar. In het land worden nu bijna één miljoen vaten bio ethanol per dag geproduceerd.

40 procent van alle korrelmaïs in het land heeft de bestemming biobrandstof en, dat zal voorlopig alleen maar toenemen. Het lage prijsniveau zorgt ervoor dat maïs een ideale grondstof is. Enige vrees is er voor concurrentie van sorghum. Deze graansoort is eveneens geschikt voor bio ethanol productie. Het is zelfs goedkoper om brandstof uit sorghum te winnen. Maar, dit gewas is slechts goed voor 3 procent van de bio ethanol productie.

Voor komend jaar verwachten analisten in de VS dat akkerbouwers eerder zullen kiezen voor sojabonen dan voor korrelmaïs. De situatie op het moment is echter onzeker, omdat wordt uitgekeken naar wat Zuid-Amerika gaat doen. De politiek, het weer en de economische situatie in dit gebied spelen een grote rol voor het gewas.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden