Inside: Granen & Grondstof

Maïsprijs VS en Europa niet op één lijn

10 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Alhoewel de maïsprijzen woensdag op de Amerikaanse beurzen stegen, scheelde dat maar weinig. Reden is het USDA-rapport dat uitgaat van een hogere voorraden dan verwacht volgend jaar. Welke aspecten er nog meer spelen, staat beschreven in deze analyse voor Boerenbusiness Insiders.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse eindvoorraden zouden volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw aan het eind van seizoen 2015/16 met 25 miljoen bushels hoger uitkomen op 1,785 miljoen bushels. Die voorspelling is hoger dan een maand geleden nog werd gedacht. Verder houdt de geringe overzeese vraag naar maïs een substantiële prijsstijging tegen.

Exportverwachting VS ziet er niet goed uit

De zwakkere export drukt verder op de Amerikaanse maïsmarkt die al drie jaar op rij gebukt gaat onder recordoogsten. De USDA gaat er dan ook van uit dat de export verminderd. Naast het trage verkooptempo, zijn ook de hogere exportprognoses van Brazilië en Canada oorzaak van de slechtere exportverwachtingen. Daarbij leiden de verschepingen ook onder de sterke dollar die Amerikaanse granen duurder voor buitenlandse kopers maakt.   

Aan de andere kant krijgt ook Europa daar meer mee van doen. Nu afgelopen week de euro is aangesterkt, wordt ook de concurrentiepositie van Europa op het internationale handelstoneel belemmerd. Verder blijkt dat de Fransen een eindvoorraad verwachten van 2.8 miljoen ton. Dat is meer dan de 2.3 miljoen ton waar een maand geleden nog van uit werd gegaan.

Dinsdag werd op de Matif de laagste prijs in meer dan zeven weken gehaald met 163,50 euro. Woensdag steeg de koers in Parijs, maar donderdag kleurden de borden alweer rood. De actuele stand om 16.10 uur was 164,25 euro. Voor levering Bordeaux wordt een prijs neergelegd van 160 euro per ton op juli.

Analisten achten een verdere daling niet onwaarschijnlijk. In de Verenigde Staten is de stemming iets positiever. Het decembercontract sloot woensdag met een verhoging van 1.75 cent op 3.7175 cent. Donderdagnacht zette de stijging door; om 16.37 uur stond het decembercontract op 3.7750 cent per bushel.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden