Inside: Granen & Grondstof

Verkiezingsgekte beïnvloedt koers korrelmaïs niet

3 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Iowa hebben de koers voor korrelmaïs op de CBoT nauwelijks beïnvloedt. De notering weet het prijsniveau na een opleving goed vast te houden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Iowa – de grootste maïsproducent van de VS – heeft als eerste staat zijn voorverkiezingen achter de rug. Zoals we eerder schreven is de verwerking van maïs tot bio-ethanol een heet hangijzer. De republikeinse winnaar Ted Cruz – die bijna 28 procent van de stemmen binnenhaalde – is geen directe voorstander van de Renewable Fuels Standard (RFS).

Echter, volgens America’s Renewable Future stemde ruim 83 procent van de republikeinen wel op een pro-RFS kandidaat. Cruz is een conservatieve christen en daar geloven de maïsboeren in Iowa in. Het is slechts een kwestie van tijd voor hij omdraait, menen zij.

De CBoT laat zich niet beïnvloeden door stemperikelen

Nu de voorverkiezingen erop zitten dooft ook het bio-ethanol vuur weer langzaam. Alleen enkele andere staten in de Midwest hebben er belang bij. Voor de rest in de VS is het weinig significant. Vandaar dat de koers voor korrelmaïs op de CBoT zich niet laat beïnvloeden door de stemperikelen.

Wat meer invloed heeft is het weer. Om te beginnen in de VS, waar voor woensdag 3 februari wederom een sneeuwstorm wordt verwacht. In het zuidoosten van het land treden juist overstromingen op na overmatige regenval. In Zuid-Amerika hebben de belangrijkste teeltgebieden voor korrelmaïs in Argentinië en Brazilië juist met grote droogte te maken. Ook daar wordt regen opgegeven maar, die komt voor een gedeelte voor het gewas te laat zo wordt gedacht.

Op de laatste dag van januari kreeg de koers van korrelmaïs op de CBoT in Chicago met een flinke opleving te maken. De slotnotering ging van 134,30 dollar per ton naar  136,69 dollar per ton. Tijdens de eerste twee dagen van februari wordt die koers vastgehouden en blijft de slotnotering rond die 136 euro staan.

In Parijs moest de Matif juist iets inleveren in die periode. Week 4 begon met een notering van ruim 156,75 euro per ton, maar zakte gedurende de week af naar 155 euro per ton. In week 5 gaat er nog eens 2 euro per ton van de prijs af.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden